Creat per a millorar la qualitat de vida de les persones amb càncer

L’arquitecta i dissenyadora Patricia Urquiola serà l’autora de l’interiorisme del centre Kālida Sant Pau

  • Espanyola, establerta a Milà i referència internacional al mon del disseny, Patricia Urquiola s’incorpora desinteressadament al projecte Kālida Sant Pau al qual dotarà d’una atmosfera interior acollidora i dinàmica.
  • Kālida Sant Pau, un centre pioner, únic a Espanya, proporcionarà suport pràctic, emocional i social, de manera gratuïta i oberta a les persones amb càncer i el seu entorn.
  • L’empatia amb la qual ha afrontat aquest projecte, impulsat per la Fundació Kālida, donarà una empenta definitiva a aquest centre transformador, dissenyat per l’arquitecta Benedetta Tagliabue, que es construeix a pocs metres del servei d’Oncologia de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona.

Barcelona, març 2018.- Amb la previsió de començar a donar suport als primers visitants durant el juliol vinent, el centre Kālida Sant Pau creix segons el previst i té molt a celebrar. ‘incorporació de Patricia Urquiola, a càrrec de l’ interiorisme, reforça aquest projecte innovador que defensa un model d’assistència psicosocial pensat per a complementar els tractaments mèdics hospitalaris: “Ha sigut un honor per a mi que Kālida m’hagi convidat a treballar al costat de la Benedetta Tagliabue en aquest projecte. Com a dissenyadora i  arquitecta la meva missió és crear espais en els quals les persones es sentin còmodes i visquin millor, un objectiu que coincideix amb la filosofia de Kālida”, explica Patricia.

Patricia Urquiola i Kālida, bellesa i harmonia per a la salut

Aclamada per Vico Magistretti, Piero Lissoni o Achile Castiglione, el seu mentor, l’ asturiana Patricia Urquiola va estudiar a Madrid i Milà, on va fundar el seu propi estudi el 2001. Amb projectes a tot el món i peces a museus com el MoMa de NY, el Musée des Arts Decoratifs de Paris o el Victoria&Albert de Londres, Studio Urquiola està avui format per un equip de més de 60 persones, “una tribu de gent jove amb la qual tinc una gran afinitat”, ens diu. “El factor humà és el centre de la meva activitat, tant a la meva vida com al meu treball. Kālida es centra en la persona promovent formes i models d’atenció. M’enorgulleix compartir el mateix desafiament i crear un espai acollidor on les persones amb càncer puguin sentir-se com a casa lluny de casa. Aquest és el meu màxim objectiu”, confessa.

Un interior flexible i adaptable amb un aire domèstic

L’entorn, la llum, els colors… influeixen en l’equilibri corporal i mental de l’esser humà, per això, seguint la filosofia de la Fundació escocesa Maggie’s, l’edifici de Kālida Sant Pau està pensat com un lluminós pavelló, envoltat d’arbres i flors, dins de la zona verda general del Recinte Històric de Sant Pau: “El meu objectiu és crear un espai interior flexible i adaptable en el qual les persones amb càncer puguin participar en activitats molt diverses. En aquest sentit, crear un diàleg amb l’arquitectura de Benedetta Tagliabue ha sigut fonamental”, declara Patricia.

L’edifici s’organitza en dos nivells de 200 m2 cadascun, des d’on es veu la vegetació exterior que fa oblidar l’entorn hospitalari. “Hem treballat sobre l’hexagonalitat d’aquesta planta, que ja suggeria una subdivisió dels espais per a diferents tasques. A partir d’aquí, hem visualitzat ambients funcionals i configuracions obertes que originen un entorn heterogeni però operatiu, on es puguin donar diferents nivells d’intimitat”, apunta l’interiorista. “L’atmosfera haurà de ser càlida i amable, com ho és en un espai domèstic. Per tant, he seleccionat colors suaus per a les cobertes principals, com fusta i ceràmica que donen a l’entorn general un ambient similar al d’una llar. D’altra banda, el mobiliari aportarà tons cromàtics més lluminosos i brillants, ja que l’espai ha de transmetre sensacions dinàmiques i positives”, conclou.

Firmes de reconegut prestigi -especialistes en parquet, rajoles, il·luminació…- cediran els seus productes gràcies a la intervenció de Patricia Urquiola que, més enllà de firmar el disseny interior, col·labora amb Kālida Sant Pau aixecant ponts e involucrant-los en el projecte.

Quan el centre obri les seves portes, un equip de professionals -infermers, treballadors socials, psicooncòlegs, i terapeutes-, dedicarà atenció a qualsevol persona que sol·liciti informació sobre el que li preocupa, que vulgui aclarir el que no entengui sobre el  seu diagnòstic i tractament, que necessiti informar-se sobre ajuts o, simplement, que vulgui parlar i relaxar-se després d’una prova o sessió de quimio… Mentre arriba aquest moment, el Centre segueix creixent.

Sobre:

*Fundació Kālida, constituïda el 2016 a Barcelona amb l’impuls de la Fundació Privada Nous Cims així com la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Kālida  promou un model d’assistència psicosocial per a pacients amb càncer centrat en la persona. El seu objectiu és crear centres, situats a pocs metres dels Serveis d’Oncologia dels hospitals públics de referència en tractaments del càncer, amb espais per acollir i acompanyar les persones que ho necessitin així com als seus familiars, amics o cuidadors. Kālida s’inspira en el model d’atenció psicosocial de l’ONG escocesa Maggie’s, formant part de la seva xarxa internacional de centres. El primer centre a inaugurar serà Kālida Sant Pau, que obrirà les portes a principis de 2019 al recinte de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona.

Contacte amb premsa
María Pía Rodríguez del Pozo
Responsable de Captació de Fons i Comunicació
Tel.935 565 731
hola@www.fundaciokalida.org

Interiorisme, Interiorismo, Kalida, Patricia Urquiola, Sant Pau

Artículos relacionados

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Accessibility Toolbar