Biblioteràpia: explorant les emocions a través de la literatura.

Estic personalment molt emocionada de presentar-vos una nova activitat grupal a Kālida, així com un concepte que també és nou per a mi: la Biblioteràpia, coneguda als països anglosaxons com a ‘Booklife’.

La biblioteràpia és una teràpia basada en la lectura dirigida que utilitza els textos com a eina terapèutica per ajudar les persones a processar emocions, pensaments i experiències. El seu origen es remunta a l’Antiguitat, quan a Egipte les biblioteques eren vistes com a llocs per trobar “remedis per a l’ànima”. Al llarg de la història, civilitzacions com la grega i romana també van considerar la lectura com a tractament mèdic. Aquesta pràctica es va popularitzar a finals del segle XIX i a principis del segle XX es va reconèixer formalment a l’Hospital McLean de Massachusetts. Després de la II Guerra Mundial, el seu ús es va estendre a hospitals i es va consolidar com una disciplina terapèutica.

Avui en dia, la biblioteràpia s’aplica tant en contextos clínics com en el desenvolupament personal, sent utilitzada per fomentar la reflexió, reduir tensions i promoure el creixement emocional. La literatura té una capacitat extraordinària per connectar-nos amb els nostres propis sentiments, per identificar-nos amb històries i personatges que, des d’una altra perspectiva, reflecteixen les nostres vivències. Aquest curs no només ens permetrà explorar les emocions a través de la lectura, sinó que també ens brindarà eines per abordar-les, comprendre-les i, sobretot, aprendre a viure-hi d’una manera més conscient i saludable.

El curs serà impartit per Laura García, periodista literària i precursora del primer projecte de biblioteràpia integral del país, i brindarà als participants l’oportunitat de reflexionar sobre temes tan profunds com l’autoestima, l’autoimatge, la ràbia, la por, la incertesa i la resiliència. A través de relats de ficció, ens submergirem en aquestes emocions i realitzarem un viatge interior que enriquirà la nostra manera de veure i viure el procés oncològic.

El curs es realitzarà de forma presencial al centre Kālida Sant Pau, consta de quatre sessions d’una hora i mitja cadascuna, que es realitzaran cada dues setmanes. Si ets una persona amb càncer, o coneixes algú que ho sigui, et convidem a viure aquesta experiència terapèutica amb nosaltres.

Més informació i inscripcions a la 1a edició del curs

Teresa Solano 

Infermera especialista en suport oncològic

RELACIONATS

Homes, càncer i emocions
HOMES, CÀNCER I EMOCIONS Aquesta és la primera vegada que…
Conviure amb el càncer

Accessibility Toolbar