Relacions personals

El càncer i els seus tractaments capgiren la vida de moltes maneres i òbviament afecten la relació amb el cònjuge o parella, els amics i els familiars.

Els rols, en moments de crisis, a vegades canvien. En alguns casos el vincle s’enforteix a mesura que s’aprèn a conviure amb la malaltia, en uns altres es tensa i debilita per l’estrès i les preocupacions associades al procés oncològic. A vegades també afecta les relacions sexuals i la intimitat.

En aquesta pàgina obtindràs més informació sobre l’impacte emocional del càncer en les relacions personals. Buscarem la manera d’afrontar aquests canvis i descobriràs com Kālida et pot ajudar.

Les relacions personals

Una relació personal, quelcom difícil de definir, és el vincle amb els éssers estimats. Una connexió emocional basada en les experiències compartides i els sentiments d’amor, confiança i companyonia que estableixes amb el teu cercle, família, amistats i sobretot la parella, una peça clau de la teva vida amb qui comparteixes el món on vius, i experimenta una angoixa similar a la teva quan et diagnostiquen càncer.

Un procés oncològic posa a prova qualsevol relació personal, perquè ningú sap fins on arriba la capacitat de resistència del vincle establert. És natural sentir-se espantat pel futur i que les parelles i les famílies intentin protegir-se les unes a les altres de la confusió emocional que experimenten. L’estrès s’intensifica perquè les cites, les proves i els tractaments alteren les rutines diàries. És possible que la persona que solia ser forta ara depengui dels altres i la relació sembli més la d’un cuidador/pacient que el vincle amb la parella.

Moltes enforteixen el vincle afrontant la situació plegats, però a vegades es debiliten per l’estrès de conviure amb la malaltia, que també altera els nivells de confiança. El cansament i altres efectes secundaris poden significar que una relació tant física com íntima no sigui una prioritat, especialment per a la persona amb càncer. A vegades, provoca sentiments de rebuig i pèrdua de la confiança sexual.

Els nens, independentment de l’edat, pateixen. Encara que tempti protegir-los perquè no vegin com et sents, probablement volen participar d’allò que succeeix a casa.

Les amistats també es posen a prova. Amb els bons amics s’acostuma a enfortir la relació, ofereixen ajuda, suport i acompanyament en els dies bons i els dolents. Unes altres amistats, a vegades, no saben com gestionar la situació i s’allunyen.

Quan les relacions personals canvien durant el càncer i els seus tractaments, afloren sentiments de tristesa. Si saps quins són alguns dels problemes potencials i on obtens suport addicional, és més fàcil gestionar la situació.

Gestió de les relacions personals i el càncer

Sigui qui sigui la persona diagnosticada amb càncer del teu cercle, tots experimenteu sentiments similars en rebre la notícia: sorpresa, sobresalt i preocupació. A continuació, t’oferim alguns consells per resistir l’impacte:

  • És positiu parlar. Encara que sigui temptador ocultar les pors i les preocupacions, perquè el silenci es pot malinterpretar. Si encara no ho pots afrontar, admet-ho, perquè la parella, familiars i amics respectin la teva decisió.
  • Comparteix problemes i preocupacions. Al desafiament que comporta el càncer cal afegir un altre tipus d’inquietuds: financeres, laborals o els contratemps que normalment resoldríeu com a parella. Si parleu entre vosaltres, comenceu a resoldre problemes i reduïu l’estrès. Si necessites assessorament, informació i suport, consells sobre ajudes o tens dubtes sobre la salut, la nutrició o davant un futur incert, a Kālida us ajudarem a prioritzar el més important per a recuperar el control de la situació quan les coses es presentin difícils.
  • Cuida la comunicació. Reconeix que la tensió alta és un símptoma d’estrès si l’empipament, la crítica o l’hostilitat s’alça entre vosaltres.
  • Intenta compartir rutines familiars i reconfortants, per exemple veure la televisió, perquè el riure i l’humor calmen la tensió.
  • Plora per la pèrdua de la vida anterior. Tots espereu amb ànsia el moment en què el càncer quedi enrere, però hi ha dies en què enyorareu el passat. Si comparteixes la tristesa, la pena és més petita.
  • Troba suport: Les tensions associades al càncer posen a prova la relació més resistent. Si et sents culpable, enfadat, frustrat i ferit o si la situació empitjora i necessites suport addicional, parla amb algú de confiança. A Kālida pots conèixer altres persones que comprenen la vostra angoixa i et poden donar consells per gestionar els sentiments mitjançant la conversa, el control de l’estrès i el suport familiar.
  • Parla amb el teu cercle. Els fills, la família i els amics formen part de la teva xarxa de confiança. Fes-los saber què passa i què poden fer per a donar-te suport. Cal fer un esforç considerable per tractar de protegir els altres dels teus sentiments. Fes-los saber si desitges parlar sobre qualsevol cosa que no sigui el càncer. Encara ets tu mateix i la condició de salut que afrontes no et defineix.
Quan buscar més ajuda

Si una relació personal trontolla per les pressions del procés oncològic, busca ajuda i suport com més aviat millor. També si ets cuidador d’una persona amb càncer, perquè el 70% dels cuidadors experimenten angoixa emocional i psicològica. Quan descobreixes que el que estàs experimentant és habitual entre persones en una situació similar, et sents millor, més alleujat.

Kālida està aquí amb tu 

Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació per gestionar les relacions personals abans, durant o després del tractament, de manera gratuïta, som aquí per a acompanyar-te.

Apropa’t a Kālida, no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic —infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.

Apropa’t a Kālida Sant Pau

Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a 

Connecta amb Kālida Online

ARTICLES RELACIONATS

VEUS KĀLIDA

Pilar, 66 anys. Cuidadora.

“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.

Accessibility Toolbar