artterapia

Les teràpies creatives

UNA OPORTUNITAT PER EXPRESSAR-TE I SENTIR-TE MILLOR

Si vols reduir l’estrès i afrontar les emocions difícils que acompanyen el càncer i el seu tractament, pensa en la música, l’art i l’escriptura. I també en la jardineria, l’horticultura, la dansa, el moviment i el teatre com aliats perfectes per aixecar l’ànim. Les teràpies creatives activen la imaginació i són una manera útil, agradable i gratificant d’expressar els sentiments.

En aquesta pàgina obtindràs més informació  sobre els beneficis psicològics d’aquestes teràpies per relaxar-te i recuperar la confiança abans, durant i després del tractament contra el càncer.

Explicació de les teràpies creatives

Les teràpies creatives serveixen per canalitzar les emocions difícils que, de vegades, costa expressar verbalment. Els terapeutes utilitzen les arts i la creativitat per explorar aquestes emocions, donar sentit als esdeveniments i comprendre els sentiments en un entorn segur. També calmen la hiperactivitat mental (relaxa la ment, sensació de benestar) i permeten reconstruir la confiança i l’autoestima.

Aquestes teràpies, que no depenen de l’habilitat ni el talent perquè se centren més en el procés creatiu que en el resultat, es poden fer individualment o en grup. En un entorn grupal comparteixes l’experiència amb persones que experimenten vivències similars a la teva.

Com t’ajuden les teràpies creatives quan tens càncer?

Quan vius un procés oncològic experimentes una varietat de sentiments complexos. Succeeixen moltes coses, algunes de les quals semblen fora de control. Verbalitzar els sentiments, ajuda, però no tothom se sent còmode amb les teràpies de “conversa”, perquè costa trobar les paraules.

Participar en una activitat creativa permet expressar, explorar i alliberar aquests sentiments. Les investigacions demostren que les teràpies creatives alleugen la depressió, l’ansietat i el dolor de les persones que viuen amb càncer, a les quals millora la qualitat de vida.

Encara que creguis que no ets massa creatiu, que ni l’art ni la música fan per tu, no cal experiència prèvia per a participar, perquès és l’activitat en si mateixa que obre les portes a la comunicació, a la relaxació i ajuda a desenvolupar la confiança.

Accés a teràpies creatives

Si et preguntes on trobar-les, a continuació diversos suggeriments:

  • Consulta les organitzacions de salut, les benèfiques i especialitzades contra el càncer i també els hospicis, perquè ofereixen teràpies creatives entre altres serveis. Això inclou l’oferta de Kālida.
  • Pregunta el metge de capçalera, Les sessions acostumen a ser per a persones amb problemes de salut mental (depressió, ansietat…) i no estan disponibles en totes les àrees, però ell o l’organització local de salut mental han d’informar-te d’aquelles disponibles en el teu barri.
  • Visita la biblioteca local o el centre cívic del barri on vius per esbrinar quines activitats creatives es duen a terme.
  • Hi ha teràpies creatives privades: assegura’t que el terapeuta estigui qualificat i comprengui les àrees específiques de preocupació per a algú amb càncer. Pots trobar llistes de terapeutes locals a través de directoris d’assessorament o contactant amb l’organització professional de teràpies.

A Kālida sabem que tu i la teva família necessiteu un espai de suport edificant. El nostre, creat de manera creativa, centra l’atenció a ajudar-vos de forma pràctica i emocional.

Kālida està aquí amb tu 

Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació sobre les nostres teràpies creatives (musicoteràpia, artteràpia, escriptura creativa horticultura i jardineria), abans, durant o després del tractament, som aquí per a acompanyar-te de forma gratuïta.

Apropa’t a Kālida ,no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

També pots registrar-te a Kālida online per accedir als nostres serveis i activitats, descarregar recursos i consultar el blog.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.

Apropa’t a Kālida Sant Pau

Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a 

Connecta amb Kālida Online

ARTICLES RELACIONATS

VEUS KĀLIDA

Pilar, 66 anys. Cuidadora.

“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.

Accessibility Toolbar