Després del tractament de càncer: la teva “nova normalitat”

Si estàs a punt d’acabar el tractament o l’has acabat recentment, pot ser que el període de transició entre estar immers en cites i tractaments hospitalaris i mirar de trobar el teu espai i organitzar la teva vida al voltant d’una “nova normalitat” et resulti aclaparador i confús.

En aquest article et proporcionem informació que t’aportarà recursos sobre com adaptar-te a la vida després del tractament de càncer i com Kālida et pot ajudar.

Sentiments i emocions després del tractament

Des del moment que et van diagnosticar, segurament has estat desitjant que arribi el final d’aquesta etapa. És probable que aquest procés hagi durat setmanes o mesos. Probablement, mentre ha durat el tractament has hagut de posar la teva vida a “stand by” centrant-te en els aspectes pràctics com les visites a l’hospital, les proves i les exploracions.

Durant un temps, quan acaba el tractament, pots experimentar alleujament, ja que ja s’ha acabat i pots reprendre la vida com era abans. El que de vegades sorprèn és com les coses poden haver canviat, emocionalment i físicament: és possible que sentis que no ets la mateixa persona que eres abans del càncer.

Cal temps per recuperar-se físicament i emocionalment del tractament del càncer. És possible que la teva família i amics pensin que les coses tornaran a la normalitat ràpidament. Es tracta més de trobar la teva “nova normalitat”, i això pot trigar temps; tingues paciència.

És possible que descobreixis que els teus nivells de confiança han disminuït. A més, és possible que hagis de conviure amb canvis físics, com a resultat del càncer i els seus tractaments. Hi pot haver efectes a llarg termini del tractament, incloent cicatrius, problemes de fertilitat i efectes secundaris de la radioteràpia. La confiança en el cos i l’autoestima poden trigar un temps a recuperar-se. També les relacions sexuals es poden veure afectades.

Hi ha persones que veuen la vida, la feina i les relacions de manera diferent, i el canvi de perspectiva pot causar certa ansietat.

Com conviure amb els teus sentiments després del càncer

  • Parla amb els altres sobre com et sents. És possible que la teva família i amics necessitin saber que recuperar-se del tractament del càncer requereix temps, tant emocionalment com físicament. Pot ser útil parlar amb una de les especialistes en suport oncològic de Kālida sobre les emocions que estàs experimentant. Pots passar pel Centre Kālida quan vulguis, sense necessitat de demanar cita prèvia.
  • Busca formes en què pots recuperar una mica de control. Des de fa mesos, pots haver sentit que tot girava al voltant del càncer. Ara es tracta de tornar a trobar-te. El nou “tu” pot estar pensant a buscar maneres de prevenir que el càncer torni. El teu benestar físic i emocional són importants. Recuperar la dieta, l’exercici, la gestió de l’estrès, l’equilibri entre la vida / treball / família i buscar temps per a tu, pot ajudar.
  • Troba maneres de relaxar-te i tenir cura de tu mateix. La teva confiança pot ser baixa, però sortir i fer coses que gaudeixis fora de casa et pot ajudar. Recuperar vells hobbies o explorar noves activitats et pot facilitar la teva “nova normalitat”.
  • Establiment de metes. Pot ser útil fixar-se fites realistes. Potser només és caminar durant 15 minuts cada dia, o reunir-te amb un amic per prendre un cafè, planificar un mini descans, etc. Tenir objectius a què aspirar t’ajudarà a mantenir-te actiu i a sentir-te satisfet quan els aconsegueixis.
  • Portar un diari, anotar com et sents, pot ser útil. Posar els sentiments en paper pot aclarir-te la ment.

 

Acudir al Centre Kālida pot ser un bon primer pas per seguir endavant. Pots parlar amb els nostres especialistes en suport oncològic  sobre els teus sentiments després del tractament, així com sobre maneres pràctiques per ajudar-te a augmentar la teva confiança i benestar.

Trobar una “nova normalitat” després del tractament

Quan hagis acabat el tractament, hi ha una sèrie de coses pràctiques que pots fer que poden ajudar-te a seguir endavant amb la vida quotidiana:

  • Informa’t sobre les cites de seguiment: Pot ser útil saber amb quina freqüència seran les seves cites de control perquè et puguis preparar amb antelació.
  • Saber què és normal: pregunta-li al teu metge quins signes i símptomes has de tenir en compte i a qui contactar si observes algun canvi que et preocupa.
  • Controlar-ne els efectes secundaris: aquests variaran segons el tipus de càncer i el tractament. Alguns seran a curt termini, uns altres duraran més i alguns poden ser permanents. Més informació sobre el la gestió dels símptomes i els efectes secundaris, pots preguntar-los als nostres especialistes en suport oncològic o llegir la informació que proporcionem a la nostra pàgina web.
  • Planifica el teu retorn a la feina: parla amb el teu responsable sobre com reincorporar-te i informa’l sobre les teves necessitats.
  • Obtingues ajuda sobre la teva situació econòmica: la Treballadora Social del Centre Kālida et pot orientar sobre la possibilitat d’accedir a descomptes i ajudes.
  • Estat físic: l’exercici suau et pot ajudar a recuperar la força, el nivell d’energia i l’estat d’ànim.
  • Alimenta’t bé: una bona nutrició és molt beneficiosa a l’hora de recuperar-se del tractament oncològic.

 

Por que torni

És natural sentir-se ansiós per la possibilitat de reaparició del càncer. Informa’t amb l’equip de l’hospital sobre què has de tenir en compte i a qui contactar si estàs preocupat. Al principi, pot ser que cada nou dolor o dolor activi les alarmes. Aquesta sensació intensa s’atenua amb el temps, però poden passar molts mesos abans que la preocupació es redueixi.

 

Com et pot ajudar Kālida

Com ja hem mencionat, pots acudir a Kālida quan ho necessitis, sense cita prèvia, per parlar amb les nostres especialistes en suport oncològic o la nostra Treballadora Social. A més, pots consultar totes les activitats gratuïtes que tens al teu abast sobre nutrició, exercici físic, artteràpia, etc.

Finalment, des de Kālida oferim el curs I ara què? , pensat especialment per als que ja han acabat els tractaments. En aquest curs es tracten els principals aspectes que més t’ajudaran a sentir-te millor en aquesta nova etapa i aconseguir el benestar. Facilitat per a una psicooncòloga de Kālida, i amb la participació d’altres professionals: entrenador físic, nutricionista…

Article desenvolupat amb la col·laboració de Maggie’s.

RELACIONATS

Accessibility Toolbar