Escriptura i càncer: com et pot ajudar?

Escriure et pot permetre explorar el poder del llenguatge i les paraules, i convertir-se en una manera de transmetre els teus sentiments.

Cada dia utilitzem l’escriptura  mitjançant missatges de text, xarxes socials, llistes de compres, diaris, calendaris i correus electrònics. Si convius amb el càncer, és possible que escriguis a més a més: esdeveniments clau, cites, proves i visites a l’hospital.

Tot i això, l’escriptura pot complir una altra funció. Pot ser una cosa que pots fer per a tu mateix i té molts beneficis psicològics. No cal ser expert en l’expressió escrita. Coses com l’ortografia, la gramàtica, les regles, la pulcritud poden no ser rellevants quan el que vols és simplement expressar-te. És més aviat centrar-te en tu: escriure el teu camí durant i més enllà del càncer.

Si ets cuidador, familiar o amic d’una persona amb càncer, a tu també t’afecta. De vegades, enmig de tota la preocupació per la persona que té la malaltia, les teves pròpies necessitats i preocupacions poden semblar egoistes. No ho són, és clar, però és possible que descobreixis que necessites cert alliberament emocional, i escriure pot ser una manera d’ajudar-te.

L’escriptura creativa és una manera d’explorar pensaments, idees i emocions que, altrament, podrien resultar difícils d’expressar. Tradicionalment, l’escriptura creativa significa fer servir la nostra imaginació i idees per escriure històries, memòries, poesia i prosa. No obstant això, utilitzar diaris o blocs, també resulta molt útil com a alliberament i exploració interior.

Pot ajudar a alleujar la depressió, l’ansietat i el dolor. Pot ser una manera d’escriure sobre coses les quals pot resultar dolorós parlar. Escriure pot ajudar-te a desaccelerar els pensaments i relaxar-te. També t’ajudarà a augmentar la teva confiança i autoestima, a més dels beneficis a nivell físic i mental.

Aquest és el tipus d’experiència que han tingut amb l’escriptura Pilar i Elena, les guanyadores dels primers Jocs Florals de Kālida Sant Pau, que van enviar els seus textos sobre “L’Esperança”. Pilar va guanyar a la categoria prosa i Elena en poesia.

Podeu llegir aquí els escrits guanyadors.

“Tot va començar al maig de fa 10 anys quan em van diagnosticar un limfoma. No vaig voler que fos un “corre-ve-y-dile”, preferia que tothom tingués la meva versió, que ho sabessin per mi…”

“A causa de la resposta de les persones, vaig començar a anar explicant mitjançant els correus el dia al dia de la malaltia, tractament, hospitalització i vaig veure que això m’anava molt bé com a teràpia: amb els escrits treia les pors i angoixes, “redreçava” els meus pensaments.

“…al mateix temps me’n vaig anar adonant que no podia escriure constantment “penes”… vaig intentar capgirar els meus escrits explicant el dia a dia però intentant treure una espurna d’humor”

Pilar, guanyadora de la categoria prosa. Accedeix aquí al seu testimoni complet, i entrar al seu bloc personal.

 

“El fet de no enfrontar situacions per la meva manera de sentir i la meva manera de pensar, em dóna la llibertat d’expressar-me i treure aquest interior que no tots comprenen. És desfogar-me, altrament quedarien dins meu, i moltes vegades em fan mal.”

Elena, guanyadora a la categoria poesia.

Si creus que com a elles, posar per escrit les teves vivències en aquest moment et pot ajudar, t’animem a seguir els suggeriments de Cancer.net per iniciar-te a l’escriptura:

  • Troba la millor manera per “deixar anar” les paraules: a mà en un diari, a través de l’ordinador o el teu telèfon intel·ligent o tablet
  • Pensa fer de l’escriptura una part de la teva rutina diària: potser descobreixis que escriure al matí t’ajuda a començar bé el dia. O que abans de ficar-te al llit t’ajuda a relaxar-te ia processar tot el que ha passat durant el dia.
  • Escriu el que tinguis a la teva ment: Pensaments sobre el seu diagnòstic i tractament, les teves esperances i les pors, els teus objectius, una història divertida: tot és vàlid: L’única cosa veritablement important és que estàs escrivint sobre el que és important per a tu.
  • Fes-ho! Tracta de resistir la temptació de censurar allò que escrius o de ser perfeccionista amb la gramàtica i l’ortografia. Intenta que el teu diari sigui el més honest i sincer possible. Si no sabeu per on començar, utilitza algunes d’aquestes frases: “La cita d’avui amb el meu metge em va fer sentir…”, “Estic preocupat per…”, “Em va sorprendre/em vaig sentir feliç/emocionada quan …”.

Post en col·laboració amb Maggie’s Centers.

RELACIONATS

Menú