Exercici físic: el teu nou millor amic

És probable que el càncer afecti el teu estat físic, d’ànim i nivell d’energia, però l’exercici físic és realment beneficiós abans, durant i després del tractament.

Hi ha un gran nombre destudis sobre la millora de la qualitat de vida que proporciona l’exercici físic a les persones amb càncer.

També hi ha evidències sobre la millora en la salut òssia, funció sexual, funció de la bufeta i intestí, taxes d’anèmia menors i millora dels efectes secundaris relacionats amb el tractament. Els efectes addicionals inclouen dormir millor, millor salut física i mental en general, reducció del limfedema (inflor d’una extremitat) i una millor imatge de si mateix.

Amb aquest article volem ajudar-te a conèixer els beneficis de l’exercici físic, convertir-lo en part del teu dia a dia i combinar-lo amb activitats que normalment ja gaudeixes.

Si no estàs convençut, parla amb el teu metge o infermera especialista sobre qualsevol exercici del qual et puguis beneficiar o que potser sigui millor evitar en el teu cas particular, però l’exercici i càncer no estan renyits. Anima’t!

Com és que la pràctica regular dexercici aporta tots aquests beneficis?

El moviment millora la condició física – cosa que significa que és més probable que puguis gestionar millor els tractaments i completar-los. És probable que els exercicis també ajudin a fer que els medicaments es moguin millor pel cos en millorar la circulació.

L’exercici també crea canvis dins del nostre cos, que estimulen la resposta immune i afecten els nostres mecanismes d’estrès augmentant la resistència i, per tant, creant un efecte protector.

Odile Fernández, metge de família i supervivent de càncer d’ovari metastàtic, autora del llibre “Les meves receptes anticàncer” assegura que “Actualment sabem que la pràctica d’exercici disminueix la inflamació crònica als teixits, i sabem que un de cada sis càncers està relacionat amb la inflamació crònica tissular, també sabem que l’exercici estimula i enforteix el sistema immune, i fa que els “natural killers”, els limfòcits que estan a primera línia de defensa, siguin més agressius per eliminar virus, patògens i cèl·lules tumorals. L’activitat física millora també els problemes associats a la resistència a la insulina, cosa que es relaciona amb més risc de diabetis, obesitat i càncer.

Com puc trobar l’exercici físic adequat per a mi?

Quan tens càncer, enmig de tot el que estàs passant, potser l’exercici físic és l’última cosa que et ve de gust fer. Per això mateix, ha de ser una cosa accessible per a tu, puguis fer i gaudir. L’objectiu és fer petits canvis i desenvolupar allò que és adequat i manejable per a tu.

No cal plantejar-te grans reptes, ni començar per córrer o anar al gimnàs…pots posar-te en moviment mitjançant activitats suaus, que no et cansin gaire:

 • Anar caminant a una botiga del teu barri
 • Fer les feines de la llar.
 • Estiraments suaus a la cadira
 • Jardineria o horticultura.
 • Passejar per un parc o per la platja

Gradualment, podràs incorporar exercicis més exigents, adaptant-los a les teves possibilitats a cada etapa. Un objectiu raonable pot ser, per exemple, fer 150 minuts (cinc sessions de 30 minuts) d’exercici aeròbic moderat per setmana (ioga, marxa nòrdica, natació, etc)

Alguns gimnasos ofereixen classes adaptades. Si assisteixes a un grup o classe és important assegurar-te que l’instructor estigui degudament qualificat i sàpiga que estàs sent tractat o has estat tractat recentment per un càncer.

Exercici físic i càncer a Kālida

El nostre centre ofereix diverses classes d’exercici físic que inclouen:

 • Marxa nòrdica
 • Ioga
 • Horticultura social
 • Curs d’exercici suau o Feldenkrais
 • Fisioteràpia oncològica
 • Entrenament físic a cada sessió del curs “I ara què?”

Podem ajudar-te a determinar què és el més adequat per a tu, ia més aquestes activitats són una gran oportunitat per conèixer altres persones en situacions similars.

Descobreix quines activitats ofereix Kālida – són gratuïtes i dirigides per instructors qualificats.

Article desenvolupat amb la col·laboració de Maggie’s.

RELACIONATS

Accessibility Toolbar