Fisioteràpia oncològica per millorar el benestar de les persones amb càncer

Què és la fisioteràpia oncològica?

La fisioteràpia oncològica és una especialitat dins l’àmbit de la salut que té com a objectiu tractar de forma holística i formar part del pla terapèutic integral dels pacients amb patologia oncològica.

El tractament fisioterapèutic té com a objectiu intentar prevenir possibles seqüeles funcionals, neurològiques i cardiovasculars, que poden afectar la qualitat de vida de les persones amb càncer.

La rehabilitació física és un component essencial per prevenir i tractar els trastorns derivats del càncer i els seus tractaments. Per tant, és important que el fisioterapeuta acompanyi durant tot el procés oncològic.

Beneficis de la fisioteràpia en persones amb càncer
  • La prevenció (anticipar-nos als dèficits funcionals provocats per la pròpia patologia i tractaments).
  • Restaurar la integritat d’estructures corporals i funcionals d’òrgans danyats.
  • Evitar el deteriorament de l’aparell locomotor i cardiovascular.
  • Minimitzar els efectes secundaris i les seqüeles dels tractaments.
  • Millorar la qualitat de vida del pacient durant i després del tractament.
  • Normalitzar la vida diària del pacient/família.
Exercici per combatre la fatiga

És possible que les persones en procés oncològic pateixin fatiga patològica relacionada amb la malaltia i el tractament. La fatiga és un símptoma molt freqüent i té un gran impacte a la qualitat de vida de les persones. Tot i que no ho sembli, no es resol amb descans, sinó que cal evitar l’estat de sedentarisme.

Per tractar aquesta fatiga cal la implicació i l’esforç del pacient, així com la motivació que el fisioterapeuta ha de transmetre a la persona afectada perquè realitzi el tractament pautat, per tal d’aconseguir minimitzar els efectes secundaris o símptomes que afecten la seva qualitat de vida.

El fisioterapeuta ha de programar i recomanar activitat física diària, així com revisar l’exercici físic amb l’objectiu de restablir qualsevol dèficit motor o funcional.

Sessions de fisioteràpia oncològica a Kālida

Al centre Kālida Sant Pau oferim sessions de fisioteràpia oncològica per a persones amb càncer on es promouen hàbits d’exercici físic saludable adaptat a les seves necessitats. L’objectiu és millorar la mobilitat, la força muscular, la flexibilitat i la salut cardiovascular i pulmonar, ajudant a millorar el benestar físic, l’estat anímic i la qualitat de vida. Les sessions estan dirigides per Eduardo Sánchez Villavecchia, fisioterapeuta col·legiat CFC 582, que col·labora voluntàriament amb la Fundació Kālida.

“A partir de conèixer la feina que fan a Kālida, simplement vaig sentir la necessitat de col·laborar, en aquest cas com a professional. Sabia que els meus coneixements i experiència podien ajudar a les persones amb càncer, i per això em vaig oferir. Em gratifica molt.”

 

 

Un article de l’Edu Sánchez, fisioterapeuta i osteòpata de Kālida Sant Pau.

RELACIONATS

Accessibility Toolbar