Comprendre un diagnòstic de càncer

Si les proves determinen que tens càncer, et sentiràs aclaparat, com quan reps massa informació en un moment en què és difícil concentrar-se.

En aquesta pàgina obtindràs més informació per afrontar el diagnòstic recent de càncer i sobre els tipus de preguntes que hauries de fer. També descobriràs com Kālida t’ajuda i t’acompanya.

L’equip de professionals de la salut

Els professionals de la salut que t’atenen són conscients que rebre un diagnòstic de càncer no és gens fàcil d’encaixar.

El metge especialista ha d’informar-te com més aviat millor i després donar-te temps per a comprendre i assimilar la notícia.

Des del principi, comptes amb el suport de l’equip d’infermeria especialitzada en oncologia, que és una peça clau durant el tractament. És allí per escoltar preguntes i donar informació detallada sobre els passos següents, així com per ajudar-te a comprendre’ls. Sovint és el teu primer punt de contacte i, en funció de l’hospital on rebis la teràpia, hi haurà altres serveis més específics de suport oncològic.

Estar informat sobre el teu càncer

Si t’informes sobre el tipus de càncer que pateixes, comprens les opcions de tractament i pots controlar una mica més la situació quan parles amb l’equip d’atenció mèdica. Hi ha molta informació disponible, però en moltes ocasions és difícil trobar l’adequada i, sobretot, entendre com s’adapta en el teu cas.

A continuació t’orientem sobre el que pots fer per aconseguir la informació correcta en cada moment:

  • Parla amb un/a especialista en suport oncològic de Kālida. Respondrà a les teves preguntes i et guiarà per a obtenir la informació que necessitis.
  • Parla amb la teva infermera especialitzada o amb els metges de referència, tant a l’hospital com en el centre d’atenció primària.
  • Consulta els materials de referència a la biblioteca de Kālida.
  • Explora la pàgina web de Kālida i enllaços a altres organitzacions, basades en evidència científica i que siguin recomanades per especialistes.
Preguntes per fer en les cites mèdiques

Abans de la cita o trucada telefònica, prepara una llista amb els dubtes que tinguis, perquè t’ajuda a aclarir les idees, no oblides res i reculls tota la informació que necessites.

El millor és que t’acompanyi algú, perquè pugui prendre notes mentre escoltes i recordar-te les preguntes que oblidis fer. Algunes de les que poden ajudar-te són:

  • Quin tipus de càncer tinc?
    Sol·licita aquest aclariment sobre el diagnòstic per a comprendre millor les opcions de tractament.
  • En quin estadi i fase està?
    Has de tenir aquestes respostes i comprendre-les, perquè aquests termes s’utilitzen per descriure el comportament del càncer i saber fins on s’ha estès a altres parts del cos.
  • Quin és l’objectiu del tractament?
    Pregunta si està destinat a curar la malaltia, reduir el creixement o millorar la teva qualitat de vida (si és un càncer més avançat).
  • Quin tractament necessito?
    Pregunta sobre els tipus de tractament que t’ofereixin i què impliquen.
  • Quins són els efectes secundaris?
    Aquests també se t’explicaran amb detall abans que comenci cada tractament. No obstant això, tenir una idea general de què cal esperar, t’ajuda a planificar.
  • Quant durarà el tractament?
    És possible que hagis de planificar el temps que estaràs absent de la feina, els estudis o de tenir cura dels nens.
  • Haig de decidir sobre el tractament?
    A vegades hi ha una varietat de tractaments adequats per a tu i et poden preguntar quin prefereixes.
  • Hi ha alguna informació escrita per a mi?
    L’equip d’atenció mèdica pot donar-te informació impresa en formularis o fullets, díptics o tríptics accessibles perquè te’ls emportis a casa.
  • La meva família pot heretar/tenir el meu càncer?
    Saber si la teva família necessita fer-se proves, pot tranquil·litzar-te, encara que de vegades no és possible respondre’t a aquesta pregunta immediatament.
  • Què succeirà després?
    Saber tot el procés complet, pot ajudar-te a sentir que tens un pla i a tenir-lo més controlat.
  • Amb qui puc contactar?

Demana les dades de contacte de la persona amb qui has parlat, per si se t’acudeixen més preguntes després de la cita.

Kālida està aquí amb tu 

A més d’ajudar-te a comprendre el diagnòstic, som aquí per donar-te suport durant el tractament contra el teu càncer.

Apropa’t a Kālida, no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

També pots registrar-te a Kālida online per accedir als nostres serveis i activitats, descarregar recursos i consultar el bloc.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.

Apropa’t a Kālida Sant Pau

Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a 

Connecta amb Kālida Online

ARTICLES RELACIONATS

VEUS KĀLIDA

Pilar, 66 anys. Cuidadora.

“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.

Accessibility Toolbar