Durant el procés oncològic coneixeràs professionals de diferents especialitats mèdiques involucrades en el diagnòstic i el tractament contra el càncer. Aquesta pàgina t’ajuda a comprendre el rol de cadascun d’ells.
Metges d’Atenció Primària
El metge de família és responsable de la teva atenció mèdica. Cuida de la teva salut i també participa d’alguna manera en el procés oncològic.
Generalment, és el primer metge que visites si tens símptomes que poden ser càncer i seguirà jugant un paper important durant tot el tractament. Pot ajudar-te en el següent:
- Fer proves
- Derivar a hospitals especialitzats
- Prescripció d’alguns medicaments
- Parlar de qualsevol dubte sobre els símptomes, els efectes secundaris o les teves cures
- Oferir atenció domiciliària, segons les teves necessitats
Infermeres d’Atenció Primària
Les infermeres comunitàries treballen als centres d’atenció primària (CAP) i fan, entre altres funcions: l’atenció domiciliària, la cura de ferides, el control i l’acompanyament de processos crònics.
Els CAP i els centres hospitalaris públics comparteixen la història clínica de cada persona, per la qual cosa poden consultar qualsevol informació relacionada amb el procés de la malaltia: diagnòstic, proves mèdiques, analítiques, etcètera.
Metges de l’hospital
Segons el tipus de càncer o qualsevol altra necessitat que tinguis, t’atendran uns metges hospitalaris o altres.
Els especialistes que pots conèixer durant el procés oncològic són:
- Pneumòlegs: s’ocupen de les malalties pulmonars.
Dermatòlegs: tracten les malalties de la pell, inclosos els càncers de pell. - Endocrinòlegs: diagnostiquen i tracten els desequilibris hormonals.
Gastroenteròlegs: diagnostiquen i tracten les persones amb càncer a l’aparell digestiu. - Ginecòlegs: especialistes en les malalties dels òrgans genital femenins.
- Uròlegs: especialistes a diagnosticar i tractar els òrgans urinaris de les dones, i els òrgans urinaris i genitals masculins.
- Neuròlegs: s’ocupa de les malaties del sistema nerviós.
- Otorrinolaringòlegs: diagnostiquen i tracten les malalties de l’oida, el nals i la gola. También se’ls anomena metges ORL.
- Cardiòlegs: diagnostiquen i tracten les malalties del cor.
- Traumatòlegs: s’especialitzen en les patologies del sistema múscul-esquelètic.
- Cirurgians: s’encarreguen de les operacions per extirpar tumors, ganglis i els teixits que poden estar afectats pel càncer. Hi ha professionals per a cada especialitat (neurocirurgia, cirurgia digestiva, toràcica, màxilo-facial, ortopèdica, de cap i coll, etcètera).
- Anestesistes: intervenen en les cirurgies, en algunes proves i para calmar el dolor.
- Oncòlegs: especialitzats en el tractament mèdic del càncer. Els oncòlegs clínics s’especialitzen en la radioteràpia, quimioteràpia y teràpia hormonal.
- Hematòlegs: tracten els trastorns sanguinis, com la leucèmia i els limfomes.
- Oncòlegs radioterapeutes: supervisen l’atenció de cada pacient sotmès a radioteràpia.
- Oncòlegs pediàtrics: diagnostica i tracta l’infant amb càncer.
- Metges de medicina pal·liativa: s’ocupen dels símptomes del càncer, calmen el dolor i malestar.
Infermeria hospitalària
- Especialitzades en oncologia i hematologia: les trobaràs mentre estiguis ingressat i al centre de dia per fer els tractaments. En alguns hospitals també hi ha infermeria més específica, els gestors de casos.
- Especialitzades en oncologia radioteràpica
- Especialitzades en cures pal·liatives
Un enfoc multidiciplinar
A l’hospital coneixeràs equips multidisciplinaris formats per diferents especialistes, implicats en el teu diagnòstic, tractament i cura.
Es reuneixen regularment, en general una vegada a la setmana, per discutir plans de tractament per als pacients acabats de diagnosticar i revisar d’un en un els casos en curs. També poden demanar més proves, per assegurar-se que t’estan oferint el tractament i seguiment més adequat.
Les reunions o comitès poden ser molt amplis i inclouran a tots els equips que s’especialitzin en el teu tipus de càncer, radiòlegs, infermeres especialitzades, patòlegs i altres professionals de la salut.
ALTRES PROFESSIONALS DE LA SALUT
A més dels metges i infermeres especialitzats en càncer, pots conèixer a altres professionals que treballen a l’hospital o en la comunitat. Aquí t’expliquem els rols d’alguns professionals que poden estar involucrats en la teva atenció.
- Psicooncòlegs i psicòlegs clínics: t’ajuden a resoldre els problemes emocionals i personals relacionats amb el procés oncològic i altres.
- Dietistes-Nutricionistes: ofereixen consells i informació sobre nutrició i t’ajuden a resoldre alguns dels efectes secundaris del càncer i el seu tractament.
- Logopedes o foniatres: treballen amb els pacients amb càncer que tenen problemes de parla i deglució.
- Fisioterapeutes: ajuden a recuperar força i mobilitat després del tractament. Proporcionen una varietat de tractaments especialitzats, exercicis i consells.
- Radiòlegs: prenen les radiografies, escanejos i fan alguns tractaments.
- Farmacèutics: preparen i proporcionen els medicaments i tractaments. Donen consells sobre com prendre’ls i els seus possibles efectes secundaris.
- Tècnics en onco-radioteràpia: planifiquen i administren el tractament de radioteràpia, treballant amb els oncòlegs clínics. Si estàs en tractament de radioteràpia, els radiòlegs són una bona font d’informació i suport.
- Treballadors socials: s’encarreguen de conèixer la situació de les persones i les seves famílies, i d’orientar-les sobre els recursos i ajudes als quals podrien accedir i com realitzar alguns tràmits.
- Capellans hospitalaris i consellers: t’escolten si així ho desitges, encara que no siguis religiós. Poden adreçar-te a esglésies locals o grups religiosos, que també ofereixen suport i ajuda pràctica.
Kālida està aquí amb tu
Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació sobre els professionals que atenen un pacient oncològic abans, durant o després del tractament, de manera gratuïta, som aquí per a acompanyar-te.
Apropa’t a Kālida, no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.
També pots registrar-te a Kālida online per accedir als nostres serveis i activitats, descarregar recursos i consultar el bloc.
CONTACTA AMB NOSALTRES
Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.
Apropa’t a Kālida Sant Pau
Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a hola@fundaciokalida.org
Connecta amb Kālida Online
ARTICLES RELACIONATS
VEUS KĀLIDA
Pilar, 66 anys. Cuidadora.
“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.