Assumir el diagnòstic

ÉS NORMAL QUE TINGUIS ESTRÈS, I POTS REDUIR-LO

Un diagnòstic de càncer trasbalsa, esperis o no la notícia. Afrontar el diagnòstic de càncer comporta una allau d’emocions que acostuma a ser aclaparadora, perquè imagines el pitjor encara que molts càncers responguin bé al tractament. Et qüestiones tot i la família i els amics també volen respostes, precisament quan encara estàs intentant assimilar el dictamen mèdic i allò què significa per a tu.

En aquesta pàgina t’ajudem a afrontar un diagnòstic de càncer i a tractar amb les emocions i els problemes pràctics que això planteja.

Diagnòstic recent

Si estàs llegint aquest article, probablement t’han dit que tens càncer o el té una persona estimada i estàs experimentant una varietat d’emocions aclaparadores o et sents confós, especialment si fa poc que t’han donat la notícia. La paraula fa por, poques coses hi ha que espantin més, malgrat que molts càncers responen bé al tractament.

Els primers dies i setmanes solen ser desconcertants. Potser creus que reps molta informació o massa poca. No només et preocupa la malaltia, què significa per a tu i com afecta l’entorn més pròxim, probablement tens moltes altres coses al cap.

El càncer quasi mai arriba en un moment adequat. La vida, la feina, l’escola, la universitat, la família… tots exigeixen el seu temps i sovint també preocupa la situació financera i com resoldre aquest aspecte durant el procés oncològic.

Si demanes consell, informació i suport des del principi, sentiràs que controles millor la situació. Probablement vols fer preguntes, esbrinar quina és la millor manera de superar el tractament de manera pràctica i emocional. Els suggeriments següents, recollits per l’equip de Kālida, t’ajudaran a afrontar el diagnòstic en els pròxims dies i setmanes.

Maneres d’afrontar un diagnòstic de càncer

  • Descobreix els fets: és útil saber què esperar del tractament, quines altres proves calen i quant de temps durarà la teràpia. La capacitat de cadascú per assimilar informació és diferent, i és possible que vulguis anar-hi acompanyat perquè escolti i prengui notes per tu.
  • Atenció a Internet: consulta pàgines fiables d’organitzacions reconegudes on la informació està dissenyada per ser realista però no aclaparadora. Trobaràs enllaços útils a la pàgina de Kālida.
  • Reconeix les emocions: viuràs una varietat de sentiments durant els pròxims dies i setmanes. Generalment es calmen quan avança el procés i s’adopten decisions, però cal admetre que aquest és un moment trasbalsador.
  • Treball i finances: si estàs treballant, informa els teus caps que marxes per rebre tractament. Si les finances són una preocupació, busca consell. Pots visitar Kālida per parlar amb un assessor en serveis i prestacions socials.
  • Coneix a l’equip d’atenció mèdica: si tens contacte amb una infermera especialitzada a l’hospital on t’atenen, fes-li qualsevol pregunta. O explica el diagnòstic al metge de capçalera. També és recomanable guardar en un arxiu o carpeta la informació (cartes de l’hospital, cites…) i apuntar en un calendari les dates importants.
  • Les proves necessiten temps: prepara’t per al joc de l’espera. El diagnòstic sovint només és la primera fase d’unes setmanes ocupades: hi ha més proves, escànners i cites abans d’obtenir tota la informació. Si t’angoixes o tens ansietat pels resultats, si les coses semblen trigar més del previst, no temis insistir en el seguiment.
  • Cuida el cos i la ment: intentar menjar bé, fer exercici suau i controlar l’estrès sempre ajuda durant el tractament contra el càncer, i també després. Kālida ofereix una varietat de tallers, cursos i grups que proporcionen les habilitats per afrontar el procés oncològic.
  • Sigues amable amb tu mateix: Si necessites allunyar-te de la feina o prescindir dels compromisos socials, fes-ho. Estableix contacte amb les persones que t’importen, però no sentis que t’han de veure per afrontar-ho. Aquest és el teu moment per reflexionar.
  • Parla amb els altres. Al principi, és possible que no en tinguis ganes, però parlar amb altres persones alleuja la tensió i les preocupacions. La família, els amics, l’entorn laboral poden ser una font de suport i consol. Si t’ofereixen ajuda, no dubtis a acceptar-la. (És possible que els hagis d’aclarir com et poden ajudar).
  • Decisions sobre el tractament: és possible que hagis de triar entre diferents. No tinguis por de fer preguntes per aclarir dubtes amb l’oncòleg, la  infermera especialitzada o el metge de capçalera. I si parles amb els nostres especialistes de suport oncològic, t’ajudaran a comprendre l’allau d’informació.
  • Cerca suport a través de grups presencials, fòrums en línia o centres com Kālida per a recuperar el control. Parlar amb altres persones que han viscut  experiències similars, escoltar com van superar el tractament i com és ara la seva vida, acostuma a generar una sensació d’optimisme.
Quan buscar més ajuda

És normal sentir-se aclaparat i molest en rebre un diagnòstic de càncer. Algunes persones se senten insensibles i entren en “pilot automàtic” per afrontar la situació des del primer dia. No hi ha una manera adequada de reaccionar, però si no dorms bé, has perdut la gana o l’ansietat t’aclapara, avisa a algú. Parlar dels teus sentiments amb el metge acostuma a ajudar.

Si estàs esperant que comenci el tractament i tens símptomes que empitjoren o nous problemes, informa l’equip d’atenció mèdica. De vegades no cal preocupar-se perquè no estan relacionats amb el càncer, però és aconsellable comprovar-ho.

Kālida està aquí amb tu

Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació per assimilar un diagnòstic de càncer i bregar amb les emocions i problemes pràctics que implica, som aquí per a acompanyar-te de forma gratuïta.

Apropa’t a Kālida, no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

També pots registrar-te a Kālida online per accedir als nostres serveis i activitats, descarregar recursos i consultar el blog.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.

Apropa’t a Kālida Sant Pau

Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a 

Connecta amb Kālida Online

ARTICLES RELACIONATS

VEUS KĀLIDA

Pilar, 66 anys. Cuidadora.

“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.

Accessibility Toolbar