Càncer i Covid-19: mantenir la calma davant els canvis durant el tractament

Fer front als tractaments contra el càncer és sempre un desafiament i un moment difícil. Ara que segueixen vigents algunes restriccions en l’atenció sanitària, pot semblar que estem enmig d’una tempesta. Molts tractaments contra el càncer s’han de modificar o retardar-se, i això pot provocar por, ansietat i preocupació.

No obstant això, tingues la tranquil·litat de saber que l’equip multidisciplinar que t’atén farà tot el possible per assegurar-se que et sotmetis a totes les proves i tractaments que necessites per a que el teu càncer es curi o controli. Els metges i les infermeres es reuneixen en equips per decidir el millor tractament per a cada persona, i aquestes reunions continuen fins i tot a distància. El teu equip considerarà acuradament el risc que contreguis i et posis malalt/a pel coronavirus i el compararà amb la necessitat que rebis certs tractaments per al teu càncer.

Algunes persones tenen un major risc d’emmalaltir greument si contrauen el coronavirus. Això pot ser degut a el tipus de càncer o al seu tractament. Si aquesta és la teva situació, t’aconsellem que et quedis la major part de el temps a casa i només surtis per motius imprescindibles. Això pot semblar impossible, però és per mantenir reduir el risc que entris en contacte amb el coronavirus. Pot ser molt difícil romandre a casa durant tant de temps, especialment si no tens jardí, balcó o espai a l’aire lliure.

Endarrerir el tractament

Amb alguns càncers de creixement molt lent, els teus metges poden decidir que no necessiten començar el teu tractament immediatament. Només faran això si consideren que és més segur monitoritzar l’evolució del tumor durant un temps fins que el risc de coronavirus disminueixi. Això pot provocar-te ansietat o por que el càncer creixi i es propagui, però si hi ha aquest risc, els teus metges no retardaran el teu tractament. Si això et preocupa, parla amb l’equip que t’atén També pots venir a Kālida i rebre suport per tractar la por i l’ansietat.

Durant el tractament

Un cop has començat el tractament, en general has d’anar a l’hospital amb força freqüència perquè t’ho administrin i fer-te anàlisis de sang o escàners. Durant les restriccions a causa del coronavirus, els equips mèdics estan trobant formes de minimitzar la quantitat de vegades que necessites anar a l’hospital. Per tant, és possible que parlin amb tu per telèfon o en una vídeotrucada en lloc de tenir una cita presencial.

A vegades pot resultar difícil comprendre la informació que et transmet a distància l’equip mèdic. No dubtis a fer totes les preguntes que necessitis per aclarir qualsevol dubte que puguis tenir. També pots preguntar-li al metge si pots gravar la trucada per a que posteriorment puguis escoltar-la i disposar de més temps per comprendre el que t’ha transmès.

Formes de rebre teu tractament

El teu metge et recomanarà que rebis tractament amb comprimits o càpsules sempre que sigui possible. Això és perquè puguis rebre’l a casa en lloc d’haver d’anar a l’hospital per a que t’administrin el tractament per degoteig. És possible que et sentis preocupat si et proposen aquest tipus de canvis a meitat del teu pla de tractament. Però recorda que l’equip mèdic sempre t’oferirà el tractament més eficaç possible, evitant riscos.

Aturar el tractament abans del previst

En alguns casos, el teu equip mèdic pot suggerir que suspenguis el tractament farmacològic una mica abans del planejat. Quan això succeeix, normalment és per evitar riscos innecessaris quan tens menys resistència a les infeccions. Si això et preocupa, parla amb el teu infermera especialista o oncòleg / hematòleg perquè puguin explicar-te la teva situació particular i tranquil·litzar.

Contactar amb el teu equip mèdic

A causa de la Covid-19, moltes vegades els hospitals han hagut de reorganitzar els seus serveis i pot portar més temps del que és habitual comunicar-te amb els teus infermeres i metges, però segueix intentant-ho. L’hospital et donarà un número al que pots trucar si tens preguntes després de les visites. Assegura’t de saber amb qui pots comunicar-te i estigues en contacte proper amb ells.

Anar a l’hospital

Quan vagis a l’hospital per fer-te proves o tractaments, el personal sanitari farà tot el possible per reduir el risc d’infecció per coronavirus. Et recomanarà que et rentis les mans quan entris a l’hospital o quan en surtis (o que facis servir gel hidroalcohòlic per a mans que trobaràs a totes les entrades de el centre sanitari); que mantinguis una major distància física de l’habitual amb metges, infermeres, personal administratiu o altres pacients; tots haureu utilitzar equips de protecció -mascareta, guants … -, la qual cosa et pot resultar incòmode.

Alguns hospitals han disposat d’un sistema de circulació unidireccional per reduir la possibilitat que les persones s’acostin massa entre elles. També és probable que no permetin que t’acompanyi una altra persona. Tots aquests protocols poden generar-incomoditat, confusió, i fer que et sentis molt sol/a.

Aprenent a mantenir la calma

Tots els canvis provoquen incertesa, i quan això passa durant un procés oncològic, poden amplificar-se. És natural sentir espantat/a, trist o sol/a. Consulta la nostra pàgina sobre com gestionar les emocions per obtenir consells sobre com afrontar-lo. A més, recorda que sempre seràs benvingut/da per parlar amb nosaltres a Kālida i compartir les teves experiències. Estem prenent totes les mesures de prevenció necessàries perquè vinguis personalment si així ho desitges. Si no pots apropar-te, sempre pots contactar per e-mail kalida.santpau@fundaciokalida com per telèfon al 93 050 23 23.

Contingut elaborat per l’equip de professionals de Maggie ‘s Centres, de xarxa internacional forma part Kālida.

RELACIONATS

Accessibility Toolbar