Controla la teva alimentació fàcilment amb el Semàfor de la Nutrició

Un dels aspectes que segurament et preocupa si estàs convivint amb el càncer és l’alimentació i la nutrició. Es tracta d’un aspecte molt rellevant a través del qual pots aconseguir moltes millores per al teu benestar introduint canvis senzills.

Aquí trobaràs recomanacions sobre la “dieta ideal” o el patró d’alimentació que es recomana per a les persones amb càncer o que ja l’han passat.

cítrics. la nutrició i el càncerCom a resultat d’una investigació, es va desenvolupar un pla basat en el “Sistema del Semàfor”. Un mètode a través del qual es classifiquen els aliments en tres color. El aliments verds son aquells que haurien de constituir la major part o el total de la dieta. Els de la llista groga aquells que s’han de menjar amb moderació o ocasionalment. Finalment els aliments vermells per consumir amb molta moderació, i només si acostumes a menjar aquests aliments.

Recorda també que hi ha dies com els aniversaris, celebracions, Nadal o vacances, en els que volem menjar algun caprici. Això és perfectament acceptable i normal. Moltes persones comencen a sentir-se millor amb el sistema de semàfors quan redueixen les “llaminadures” al mínim, i les consumeixen en aquests dies especials. Com sempre, tot i que de vegades no puguis seguir aquestes pautes, seria bo seguir l’essència del pla durant la major part del temps possible.

Atenció: és important recordar que aquest pla no és adequat per a tots, en particular per aquells que estan en tractament, i en el qual poden haver de modificar la seva alimentació per adaptar-se als seus possibles efectes secundaris. El pla pot adoptar-se quan desapareguin els efectes secundaris i estiguis a punt per seguir endavant.

El semàfor de la nutrició

Llistat Verd
 • Vegetals i fruites: 8-10 porcions a el dia. Tria varietat de colors (la dieta de l’arc de Sant Martí). Les verdures i fruites contenen molts compostos que contribueixen a la teva salut, com fibra, vitamines, minerals i fitoquímics. Molts d’aquests mostren propietats antioxidants i antiinflamatòries i s’ha demostrat en condicions de laboratori que també tenen propietats anticancerígenes.
 • Llavors integrals: pa integral, arròs integral, civada, quinoa. Aquestes proporcionen fibra, vitamines B i vitamina E i una varietat de minerals i greixos essencials. També ajuden a mantenir baix i estable el nivell de sucre en sang.
 • Llegums (pèsols, mongetes, llenties, cigrons): aquests contenen una mica de proteïna, fibra, vitamines i minerals, particularment ferro, calci i magnesi. Es recomana fer dieta vegetariana alguns dies a la setmana, i aquests són els aliments d’on obtindries la proteïna essencial. Quan utilitzis varietats de llegums en conserva, que són perfectament acceptables i molt convenients, escorre-les i esbandeix-les abans de fer-les servir.
 • Aliments amb proteïnes: inclou una mica en cada àpat i amb els entrepans, ja que això ajudarà a mantenir estable el sucre en sang i et mantindrà ple per més temps. Peix blau, peix blanc, pollastre, gall dindi, caça, ous, ametlles, anacards i llavors. La proteïna és molt important per a la reparació de el cos i per donar suport al sistema immunològic. Els aliments amb proteïnes també ajuden a prevenir la pèrdua de massa muscular durant la pèrdua de pes.
 • Greixos saludables: especialment aliments rics en omega 3, fruits secs, llavors, peixos grassos, olis de fruits secs, olis de llavors, mantegues de fruits secs, oli de coco i alvocat.
 • Herbes i espècies: aquestes tenen poderoses propietats que milloren la salut, inclosos antioxidants i antiinflamatoris. Afegeixen gust i interès als aliments. Aquestes espècies inclouen cúrcuma, all, gingebre, farigola i sàlvia.
 • Aigua: beu regularment durant tot el dia, un litre i mig per dia a dia.
Llistat Groc
 • Carns Vermelles: la carn vermella pot ser bastant difícil de digerir i no és bona si el teu nivell d’energia ja és baix. No obstant això, la carn és una bona font de vitamines B i ferro i, per descomptat, de proteïnes. Tracta de comprar bona carn neta de la carnisseria local o del mercat d’agricultors; fins i tot orgànica si t’ho pots permetre. És menys probable que aquestes carns estiguin contaminades amb antibiòtics o hormones afegides que de vegades s’utilitzen en animals de cria intensiva. Es recomana intentar restringir la carn vermella a no més de 3 vegades per setmana, però, molts recomanen ser el més vegetarià possible, el que significaria dependre de les llegums per obtenir les seves proteïnes en lloc de carn. Per descomptat, això és una qüestió d’elecció, algunes persones estimen la carn i la trobarien a faltar, pel que en aquest cas la moderació és la clau.
 • Productes lactis: les opinions són molt diferents sobre això. Molts destaquen el fet que els productes lactis contenen hormones i factors de creixement que es troben en els animals dels quals prové la llet. Si et preocupa això, prova les llets a base de plantes com la llet d’ametlles o la llet de coco, la llet de civada o la llet d’arròs. Les llets vegetals generalment estan reforçades amb calci i vitamines. Quan els compris evita les varietats endolcides.
 • No obstant això, es recomana que s’incloguin els productes lactis fermentats causa de les seves qualitats probiòtics. Aliments com el quefir i el iogurt amb bacteris làctics vives.
 • Cafeïna: es troba en el cafè, te i begudes gasoses comercials. La cafeïna pot estimular la producció de cortisol, l’hormona de l’estrès, que pot elevar els nivells de sucre en sang i afectar el sistema immunològic. Una bona alternativa pot ser prendre cafè descafeïnat de bona qualitat.
 • Productes de soja: com tofu, llet i tempeh (producte alimentari procedent de la fermentació natural controlada de la soja, originari d’Indonèsia). Si aquests han estat una part regular de la teva dieta, llavors està bé continuar usant-los. No obstant això, la investigació ens diu que és des aconsellable introduir-los després de la diagnosi o si prens tamoxifè o altres medicaments supressors d’hormones.
 • Aliments amb carbohidrats blancs: com pa blanc, pasta, arròs i patates blanques. Aquests quan s’ingereixen poden tenir un efecte negatiu en els nostres nivells de sucre en la sang fent-ho pujar. No obstant això, si es mengen amb alguns aliments rics en proteïnes, això pot ajudar a esmorteir el seu impacte sobre el sucre en la sang. Per exemple, si menges una patata rostida i afegeixes tonyina o humus o mongetes (aliments amb proteïnes), això ajudarà a disminuir l’impacte de la patata blanca en els nivells de sucre en sang. Un altre exemple: un curri que contingui carn o mongetes o llenties ajudarà a esmorteir l’impacte que té l’arròs blanc en els nivells de sucre en sang. Llavors, la regla aquí és que si menges un carbohidrat blanc, pren-lo amb una mica de proteïna.
Llistat Vermell
 • Cereals i sucres processats: aquests aliments tenen molt poc o cap valor nutricional i estan associats amb aliments preparats que contenen molts additius i productes químics. Aquests aliments poden fer que el sucre en sang augmenti ràpidament, el que pot tenir un efecte negatiu en la producció d’insulina i el sistema immunològic.
 • Greixos danyades: aquestes es coneixen com greixos trans o greixos hidrogenats o qualsevol greix que es sobreescalfa o es reutilitza per cuinar. Són químicament estranyes per al nostre cos i poden crear radicals lliures que tenen un impacte negatiu en la forma en què funciona la cèl·lula. Poden danyar l’ADN de la cèl·lula.
 • Carns i peixos processats: fumats, curats i a la pissarra tots contenen conservants que se sap que són cancerígens.
 • Sal: la sal de roca i la sal marina són les millors per triar, ja que contenen alguns minerals i estan més a prop de la nostra pròpia sal natural. La sal es pot amagar en molts productes i és fàcil tenir massa. Això pot causar un desequilibri de minerals en el cos, afectar la pressió arterial, la retenció de líquids i pot debilitar la funció cel·lular. És important llegir les etiquetes per verificar el contingut de sal.
 • Alcohol: encara que el vi negre conté un compost beneficiós anomenat resveratrol (antioxidant), per beneficiar-això s’hauria d’haver estat bevent vi durant molt de temps (paradoxa francesa). L’alcohol té un alt contingut de sucre, exerceix pressió sobre el fetge i soscava la bona salut.

 

Contingut elaborat per l’equip de professionals de Maggie ‘s Centres, de xarxa internacional forma part Kālida.

Recull informació científica de fonts com el Fons d’Investigació de el Càncer, la dieta mediterrània, l’informe CUP, la dieta macrobiòtica, la dieta de l’arc de Sant Martí i tot sobre l’alimentació de baix índex glucèmic, entre d’altres.

RELACIONATS

Menú