Quan una persona mor de càncer

La mort d’un ésser estimat, encara que sigui esperada, sempre causa angoixa emocional i una enorme sensació de pèrdua. Si a més és una defunció sobtada, la commoció i paràlisi s’intensifica.

Si acabes de perdre a una persona estimada l’última cosa que et ve de gust és organitzar el que succeeix després. No obstant això, després de la mort hi ha una sèrie de qüestions pràctiques a gestionar.

En aquesta pàgina obtindràs informació sobre els passos a fer quan algú mor i com Kālida et pot acompanyar.

La persona ha mort, ara què?

Després de la mort, quan estàs de dol, emocionalment i físicament esgotat, has de gestionar qüestions importants: trobar documents rellevants, donar la notícia a familiars, amics i coneguts, registrar la defunció, planificar el funeral i enterrament i complir amb les últimes voluntats del difunt pel que fa a testament, efectes personals i llar familiar.

Moltes organitzacions faciliten informació detallada en les seves pàgines web sobre aquestes qüestions i les persones amb les quals parlaràs durant aquest trist procés solen oferir-te molt suport.

Immediatament després de la mort

Quan mor la persona que cuides, estàs trist i preocupat, insensible i qualsevol cosa et sembla surrealista. És igual si  ha mort a casa, a l’hospital, en un centre sociosanitari o una residència, probablement tu i la teva família necessiteu mantenir-vos junts i units, en silenci, per a acomiadar-la en la intimitat i començar a ordenar els vostres pensaments.

Si mor a casa, hauràs de notificar el metge o l’equip d’infermeria perquè vagi al domicili a certificar la defunció. Després, podràs contactar amb els serveis funeraris, els empleats dels quals comprenen pel que esteu passant, s’encarreguen de traslladar el cos a la funerària i s’asseguren que tot es tracti amb la màxima sensibilitat. Durant la vetlla, els dies previs al funeral, podràs veure el cos, si ho desitges.

Si mor a l’hospital o en un hospici, el personal és l’encarregat d’informar sobre els pròxims passos i quan i on has de recollir el certificat de defunció. Ho necessites per a registrar la mort.

Notificar la mort

Els familiars i amics són els primers als quals probablement anuncies la mort de la persona estimada. No és fàcil comunicar la notícia i pots compartir la tasca amb altres membres de la família. A més, és important que informeu aquells que tinguessin relació afectiva o professional amb el difunt.

  • Fes una llista de les organitzacions que han de ser notificades, per exemple, les governamentals, els bancs i altres empreses financeres, per a controlar els comptes i tancar-los si és necessari. Si ets el marmessor del testament, probablement et preguntaran si necessites que s’alliberin diners del patrimoni per cobrir les despeses del funeral, etcètera.
  • Serveis públics d’aigua, llum i gas, companyies d’assegurances, TV o telefonia, etcètera. La majoria tenen un departament que s’encarrega de gestionar la cancel·lació dels contractes i liquidar els comptes finals.
  • Xarxes socials, comptes digitals, etcètera. El dret a l’herència digital s’ha incorporat a la nova Llei de Protecció de Dades espanyola. No obstant això, algunes comunitats autònomes han elaborat la seva pròpia normativa. Catalunya és un dels exemples, on s’ha intentat regular des del codi civil. Des de la primera publicació en l’article 676 del Codi Civil de Catalunya, fins a l’aprovació d’un projecte de llei elaborat per la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de gestionar el patrimoni digital, sembla que hi ha avenços importants.
Planificar el funeral

Si la persona morta ha planificat el seu comiat o tens clar que hauria fet, tot serà relativament més fàcil. Tanmateix, és probable que necessitis ajuda i orientació. Els treballadors dels serveis funeraris poden guiar-te en el procés. La seva funció és precisament organitzar qualsevol aspecte del funeral i garantir que, malgrat la situació, sigui el més agradable possible. És important revisar la documentació per verificar si tenia contractada una assegurança per defunció.

Si et preocupa com pagaràs el funeral, potser tens dret a rebre alguna de les ajudes disponibles a Espanya per a pagar les despeses:

  • Pots demanar l’Auxili per defunció a la Seguretat Social .
  • Si demostres que no teniu ingressos ni propietats, l’Ajuntament del lloc de residència gestiona l’enterrament de beneficència i paga la funerària pel servei. A Barcelona, per exemple, s’han fixat diferents criteris per determinar les ajudes a les famílies que tenen més dificultats per assumir aquesta despesa. Més informació aquí.
Testaments, successions, etcètera

Si la persona que ha mort deixa testament, facilita molt la vida dels que sobreviuen, sobretot a la família, però també al marmessor testamentari, que necessitarà una còpia del document per executar les últimes voluntats i el repartiment del patrimoni.

Si ha traspassat sense testament, mor intestat i costa més resoldre aquestes qüestions.

Els testaments i el repartiment de l’herència a vegades tiben les relacions familiars. Una comunicació oberta i preparar-se per intercedir en cas de dificultats o malentesos atenua els problemes potencials.

Probablement hauràs d’ordenar els efectes personals, netejar la casa o vendre qualsevol propietat del difunt. És una tasca dolorosa que, si la fas amb altres membres de la família i amics, es resol de manera més pràctica. No és quelcom que s’hagi d’executar immediatament, tret que l’habitatge hagi de buidar-se ràpidament.

Els sentiments

Tots passem per un procés de dol al llarg de la vida, però la pèrdua d’un ésser estimat és única per a cada persona.

Després de la mort, generalment s’experimenta un vaivé emocional. Tens el cor trencat, però també sents una mica d’alleujament, perquè ja no pateixes per si es troba malament o té dolor.

Sigues amable amb tu mateix i busca suport: és possible que ni tan sols sàpigues com et poden ajudar, però envoltar-te de persones que es preocupen per tu i t’escolten, té un valor incalculable. Pots obtenir més informació en la nostra secció sobre el dol.

Kālida està aquí amb tu 

Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació quan mor una persona estimada durant i després del tractament, de manera gratuïta, som aquí per a acompanyar-te.

Apropa’t a Kālida , no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

També pots registrar-te a Kālida online per accedir als nostres serveis i activitats, descarregar recursos i consultar el blog.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.

Apropa’t a Kālida Sant Pau

Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a 

Connecta amb Kālida Online

ARTICLES RELACIONATS

VEUS KĀLIDA

Pilar, 66 anys. Cuidadora.

“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.

Accessibility Toolbar