Caiguda del cabell i càncer

Tant homes com dones afirmen que la caiguda del cabell és un dels efectes secundaris que més temen després de rebre el diagnòstic de càncer.

És possible que temis més aquest efecte secundari que altres complicacions de la quimioteràpia. T’ animem a parlar sobre les teves inquietuds i a preparar-te per la possibilitat que et caigui el cabell, perquè això pot ajudar-te a encarar aquest efecte secundari, que sovint és difícil d’afrontar.

En aquest article intentem donar-te eines que t’ajudin a portar d’una manera pràctica aquest efecte secundari i reduir al màxim l’impacte a nivell emocional. També t’oferim consells sobre com cuidar el teu cabell a mesura que torna a créixer.

Pèrdua de cabell (alopècia)

La pèrdua de cabell (también anomenada alopècia) es produeix com a resultat de molts tractaments contra el càncer, inclosos alguns tipus de quimioteràpia, radioteràpia i algunes teràpies biològiques.

  • La pèrdua de cabell relacionada amb la quimioterapia generalment comença entre 10 i 14 dies després del primer tractament; pot trigar fins a 3 setmanes.
  • Quan comença a caure, triga pocs dies a fer-ho per complet.
  • Per a algunes persones, el cabell pot debilitar-se, però d’altres poden experimentar una pèrdua completa del cabell. Alguns tipus i dosis de quimioterapia també poden fer-te perdre el cabell d’altres parts del cos, per exemple, les celles i les pestanyes, i el pèl corporal, inclòs el pèl púbic.
  • La radioterapia causa pèrdua de cabell només a la part del cos on els feixos entren i surten, és dir en l’àrea de tractament. És probable que el teu cabell torni a créixer després de la radioterapia, encara que depèn de la quantitat que rebis.
  • No sempre és possible saber per endavant si definitivament perdràs el cabell o si només es debilitarà. El teu equip d’atenció mèdica t’informarà sobre si perdràs el cabell, per a què puguis preparar-te, tant des del punt de vista emocional com des del pràctic.

En la majoria dels casos, el cabell tornarà a créixer, a vegades també començarà a créixer abans que acabi el tractament. A vegades, la textura i el color del teu nou cabell seran lleugerament diferents als anteriors.

Depenent del tractament, és possible que no puguis prevenir la caiguda. Si el teu tractament només et debilita el cabell, els consells següents poden ajudar-te:

  • Fes servir xampús suaus, raspalls per als cabells suaus i si uses l’assecador, que sigui amb aire fred o tebi. Evita els arrissadors, les pinces i les planxes per als cabells.
  • Dorm sobre una coixinera de setí per minimitzar els embolics.
  • Si decideixes tenyir-te, busca assessorament professional i assegura’t que saben que estàs rebent tractament. El teu cabell i el teu cuir cabellut poden reaccionar de manera molt diferent del que és habitual, fins i tot si has fet servir aquest mateix tint abans.
  • Evita l’ús de remeis no provats que prometin un creixement ràpid dels cabells o la prevenció de la caiguda dels cabells. Sempre consulta amb l’equip que t’atén abans de fer-los servir.

Com gestionar la caiguda dels cabells

Per molt que estiguis preparat per això, pot ser que trobis angoixant el procés de pèrdua de cabell. Pot ser molest veure que el cabell cau cada vegada que et raspalles o te’l rentes.

Pots optar per tallar-te els cabells o afaitar-te per tenir cert control sobre el procés. Si tens el cabell llarg, pots considerar donar-lo a una organització perquè el facin servir en perruques o extensions de cabell.

Cobrir-te el cap

  • El cabell protegeix el nostre cuir cabellut. Per això, una vegada ha caigut, és millor que evitis exposar el teu cap a la llum solar intensa, ja que és probable que sigui més sensible del normal. A més aquesta sensibilitat pot augmentar amb certs medicaments.
  • Fes servir cremes de protecció solar (verifica abans d’usar si tens tractament al cuir cabellut) o cobreix-te el cap amb perruques, bufandes, mocadors o barrets.
  • Fer servir gorra o barret quan fa fred també és una bona idea.

Perruques

  • Moltes persones opten per fer front a la caiguda visible dels cabells usant una perruca.
  • Fins i tot si no planeges fer-la servir cada dia, pot ser reconfortant saber que en tens una disponible. Hi ha persones que usen una perruca perquè les ajuda a sentir-se més a còmodes i a guanyar confiança en si mateixes, especialment quan són fora de casa.

Si planeges fer servir una perruca, et serà útil veure quines opcions tens, abans que caigui el cabell. Pots anar a diverses botigues especialitzades, on et poden ajudar a trobar una solució semblant al teu cabell natural. No obstant això, també pots triar una perruca que sigui completament diferent del teu cabell. Els venedors de perruques o el teu perruquer podran aconsellar-te sobre com pentinar i cuidar la perruca.

I si prefereixes no fer servir perruca o t’agradaria tenir alternatives per anar canviant el teu “look”, tingues en compte que hi ha una àmplia varietat de barrets, gorres, bufandes i turbants.

Tenir cura dels cabells a mesura que torna a créixer

Quan el cabell torna a créixer després del tractament, sovint té un to i una textura diferents. Pot ser més arrissat o llis que abans a causa dels nivells més baixos de proteïnes a la seva estructura. Això sol ser temporal, i en majoria dels casos, aquest torna al seu color i textura habituals amb el temps.

Els canvis en els nivells de proteïna als cabells afecten l’absorció del tint per als cabells. El teu cuir cabellut també pot ser més sensible als tints i tractaments, encara que els hagis fet servir abans. És recomanable no tenyir-te ni fer-te la permanent als cabells durant els 6 mesos posteriors al tractament i consultar un professional quan ho facis.

El teu nou cabell serà delicat, així que per protegir-lo a mesura que creix, raspalla’l amb cura mitjançant un raspall suau i baixa la temperatura si uses un assecador de cabells.

Gestió de les teves emocions

La pèrdua de cabell pot ser un signe visible que tens càncer. Passar per la pèrdua dels cabells pot ser una experiència profundament personal i pertorbadora.

Pots sentir una pèrdua d’identitat juntament amb la caiguda dels cabells i sentir-te vulnerable i menys segur/a del que és habitual.

Moltes persones troben útil parlar amb altres persones, que han passat per una experiència similar. A Kālida podem ajudar-te a superar aquest moment difícil. Sempre et pots apropar, sense cita prèvia, i comentar els teus dubtes, idees i preocupacions amb les Especialistes en Suport Oncològic del nostre equip.

Tallers d’estètica oncològica

A Kālida oferim Caps al vent! Un taller mensual de 2 hores de durada per a persones amb alopècia a causa del càncer i enfocat a l’ús de perruques i mocadors, en col·laboració amb Associació Picam Picam.

També oferim el taller “Ombra aquí, ombra allà”, sessions presencials a càrrec de l’equip d’Avène, per a persones afectades de càncer, amb l’objectiu de promoure hàbits de l’autocura de la pell i el maquillatge.

Ocupar-te d’aquests aspectes mentre convius amb el càncer t’ajudarà a millorar el teu estat d’ànim i autoestima.

Article desenvolupat amb la col·laboració de Maggie’s.

RELACIONATS

Accessibility Toolbar