Com afecta el càncer al nostre son?

El son és la nostra principal font de vitalitat, el nostre recurs natural per mantenir l’organisme en bon funcionament. Mentre dormim, el nostre cos inicia un procés de recuperació i reparació física i mental que ens permet fer front al dia en plenes facultats. Un bon descans és essencial per tenir cura del nostre intel·lecte, memòria i equilibri emocional, però també és vital per preservar el nostre sistema immune, reparar i netejar els teixits i assegurar un envelliment saludable. Així doncs, un descans saludable està altament relacionat amb una bona qualitat de vida, de manera que és important parar-hi atenció i actuar en cas de detectar possibles trastorns del son.

Però què passa amb el son quan ens diuen que tenim càncer? Després d’un diagnòstic de càncer, és molt probable que es produeixi una situació d’estrès, tant en el pacient com en els familiars propers, cosa que pot dificultar el descans i afectar la salut i el benestar. A més, gran part dels tractaments farmacològics per al càncer solen afectar el son d’una manera o altra. De fet, el 50% de les persones que pateixen càncer tenen problemes per dormir.

De les diferents alteracions de la son, l’insomni és la més freqüent en pacients amb càncer. Tot i així, és molt probable que, sense saber-ho, presentem alguna altra alteració del son que ens impedeixi tenir un bon descans. Per exemple, l’apnea del son és un trastorn en què la respiració s’atura uns segons, repetidament durant la nit, i provoca micro despertars que empitjoren la qualitat del descans.

Insomni i càncer

Els problemes relacionats amb el son són freqüents durant tot el curs de la malaltia i el tractament, i fins i tot solen persistir quan el tractament actiu ha finalitzat. Per exemple, l’insomni es troba al 50% de les pacients amb càncer de mama, comparat amb el 18% de la població general.

L’insomni és el trastorn de son més comú, i es defineix com el malestar amb la qualitat o la quantitat del son. Això inclou una dificultat per conciliar el son, romandre adormit i/o despertar-se abans del planejat, durant tres o més nits per setmana.

Hi ha múltiples tractaments del càncer com la quimioteràpia, la radioteràpia, la teràpia hormonal i la cirurgia, que tenen efectes secundaris greus i impacten en la qualitat de vida dels pacients. Per exemple, la fatiga i la depressió són dos dels efectes secundaris més freqüents (afecten un 75% i un 25% de la població, respectivament). Aquests dos símptomes augmenten les probabilitats de desenvolupar o empitjorar un trastorn del son com l’insomni.

Com podem tractar l’insomni en pacients amb càncer?

Seguir una bona higiene de son és fonamental per millorar els problemes de son, i fins i tot complementar un tractament mèdic.

Aquí et deixem alguns consells que et poden ajudar a dormir millor:

  • Ves al llit només quan tinguis son.
  • Si no pots dormir, aixeca’t del llit i fes alguna activitat relaxant (llegir, fer estiraments, meditar, etc.)
  • Fes servir el dormitori només per dormir i mantenir relacions sexuals.
  • Desperta’t cada matí a la mateixa hora.
  • Si et notes cansada després de dinar pots fer una migdiada de 20-30 minuts, però evita migdiades més llargues que puguin afectar el teu descans nocturn.

Si després d’incorporar una bona higiene del son, no aconsegueixes tenir un bon descans, és recomanable que visitis un especialista en Medicina del Son.

Des de la Fundació Kalida tenim un conveni de col·laboració amb AdSalutem Institute, centre especialitzat en medicina del son, que a través dels seus professionals ofereix el taller “El Bon Dormir” a Kālida Sant Pau, per ajudar a millorar la qualitat de vida dels qui participen del nostre programa d’acompanyament integral, siguin persones amb càncer, els seus familiars i fins i tot persones en dol.

AdSalutem considera el bon dormir com a pilar fonamental per a la salut, tant com una bona alimentació, el benestar emocional i l’activitat física. El seu impulsor, el Dr. Antoni Esteve, explica “ens especialitzem a aportar noves solucions mèdiques a problemes del son no resolts per tal de millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen afectacions greus, com les oncològiques.”

El Bon Dormir és una activitat facilitada per un professional d’Adsalutem, els divendres de 11:30 a 13:00h., un cop al mes. Per a més informació, consulta l’agenda, apropa’t a Kālida Sant Pau o contacta’ns a Kalida.santpau@www.fundaciokalida.org

Un article en col·laboració amb:

RELACIONATS

Accessibility Toolbar