S’està fent realitat, gràcies a la iniciativa solidària impulsada pels familiars i amics d’Albert Marco i a un donatiu de l’empresa Novartis.
Amb la implicació de l’Andrea, en José Manuel, la Núria i la Montse, voluntaris del centre Kālida Sant Pau, recentment hem posat en marxa el “Hort de l’Albert”. A més, han dissenyat un taller d’horticultura, que s’emmarca en l’apartat de suport social del primer Centre Kālida, dirigit a persones amb càncer en qualsevol fase de la malaltia. Junts estan donant vida a aquesta petita parcel·la de jardí.
Primer han preparat la terra i instal·lat el sistema de rec, posteriorment s’han anat plantant espècies de temporada d’hivern – enciams, bledes, cebes, faves, escaroles … – així com plantes “protectores” per controlar possibles plagues – calèndules, tagetes, tanarida o artemisia absenthis , entre altres.
“L’Hort de l’Albert” és un projecte que teníem previst iniciar la passada primavera, però la pandèmia de la Covid-19 no ho va permetre. Des de Kālida apostem per l’horticultura social per les evidències existents pel que fa als beneficis que té en la recuperació i integració de les persones amb càncer, per exemple:
- Combat el sedentarisme, redueix la pressió sanguínia i incrementa la motricitat.
- Millora l’estat d’ànim, augmenta l’autoestima i disminueix l’estrès i l’ansietat.
- Augmenta la participació social i millora l’autonomia.
- Estimula la memòria i la capacitat d’atenció i aprenentatge d’una rutina.
L’ús de l’horticultura com a teràpia i com a instrument educatiu i socialitzador té, des de fa més de mig segle, una àmplia implantació i reconeixement en països com el Regne Unit, Irlanda, Alemanya, Canadà, Estats Units, etc.
El Taller d’Horticultura Social de moment es realitza dos divendres al mes, de 10:30 a 12:30 h. Hi poden participar persones amb càncer en qualsevol fase de la malaltia. Per apuntar-te, apropa’t a Kālida o envia’ns un correu a kalida.santpau@www.fundaciokalida.org