Kālida organitza “Un cafè amb la Dra. Ana Sebio” sobre sarcomas

Recentment, amb motiu del Dia mundial del Sarcoma, a Kālida Sant Pau vam organitzar un nou “Cafè amb…”. En aquesta ocasió vam tenir el plaer de compartir un cafè amb la Dra. Ana Sebio, oncòloga mèdica especialista en Sarcomes a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

Aquí et deixem els els missatges destacats de la sessió o Take-home messages” sobre el diagnòstic, tractaments i opcions terapèutiques dels sarcomes.

  • La Unitat de Sarcomes de l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau és un centre de referència nacional per a aquesta patologia. Des del 2017 pertanyen a la Xarxa de Referència Europea (ERN per les seves sigles en anglès) sobre tumors rars.
  • L’ERN es va fundar per millorar l’atenció dels pacients que pateixen patologies minoritàries, que de mica en mica es van visibilitzant més.  L’objectiu de l’ERN també és que, a llarg termini, es millori el diagnòstic, el tractament i el pronòstic dels pacients.

Per què costa tant diagnosticar el sarcoma?

Des de l’Atenció Primària o hospitals que no tinguin tant de tracte al dia a dia amb aquesta patologia, és més difícil diagnosticar-la, ja que és un tipus de càncer minoritari, una patologia poc freqüent.

A més, coincideix que molts dels diagnòstics són en gent jove i sana, per aquest motiu de vegades no es pensa que es pot tractar d’una tumoració infreqüent.

I ha una complexitat afegida, i és que pot sortir a qualsevol part del cos, de cap a peus: no és un tumor en una localització, com el còlon, pulmó, etc; sinó que hi ha multitud de subtipus, més de 100 tipus de tumors mesenquimals.

Què vol dir que hi ha més de 100 tipus de sarcomes mesenquimals?

Hi ha dos tipus de tumors:

  • Carcinomes (els més habituals-freqüents): carcinoma de mama, de còlon, de pulmó, etc.
  • Mesenquimals: Tenen un origen diferent, s’originen en cèl·lules del teixit adipós (greix), teixit fibrós, teixit muscular, teixit ossi, etc. Els tumors mesenquimals malignes són els que s’anomenen sarcomes. 

A més dels malignes, hi ha tumors mesenquimals benignes, de malignitat intermèdia, etc.

De la mateixa manera que succeeix que en altres les branques de la medicina, l’especialitat de patologia clínica va evolucionant i avançant, fet que permet subclassificar millor les malalties, i això és positiu.

Centres de referència:

Un centre de referència, què en té de particular? Què ho caracteritza i què ho distingeix? Criteris:

  • Nombre de pacients/any
  • Procediments: Els hospitals apliquen per ser centre de referència i han de complir uns criteris imposats pel Ministeri de Sanitat: alt volum de pacients (que comporta àmplia experiència) i realització dels procediments de forma correcta.

Es comprova mitjançant avaluadors i auditories que qualifiquen aquests centres.

Tractaments:

Encara que hi ha avenços en els tractaments, no són tan ràpids com en altres patologies, com sol passar a la majoria de les malalties minoritàries. Això és degut a:

  • La dificultat que té la investigació en aquests càncers, ja que per fer investigació calen molts pacients per provar fàrmacs nous. (Hi ha menys investigació perquè és un tumor menys freqüent)
  • Hi ha investigació pública, però en general la investigació en medicina està vinculada a la indústria farmacèutica i en la majoria dels casos, dirigeixen el seu focus d’interès cap a patologies molt més prevalents on aquest fàrmac pugui tenir més cabuda.

Avanços en l’àmbit de les cirurgies

Hi ha avenços en l’àmbit de les cirurgies i dels més importants i destacats que els observem a nivell de reconstrucció.

Moltes vegades les cirurgies de sarcoma deixen un defecte important al cos que s’ha de reparar i cobrir. Això ha millorat molt els darrers anys: la cirurgia plàstica reconstructiva cada cop s’afegeix més i nosaltres (els metges) ho tenim molt en compte en comitè per fer cirurgies conjuntes i evitar complicacions postoperatòries.

Pots visualitzar la sessió on la Dra. Sebio va conversar amb la Sara García, Coordinadora de Kālida Sant Pau, a l’enllaç que trobaràs a continuació.  Tot això en un ambient informal, proper i on els participants van poder formular-li les preguntes que van considerar.

T’animem a difondre aquesta informació entre persones afectades per sarcomes o professionals de la salut que puguin tenir-ne interès. Moltes gràcies! 

RELACIONATS

Accessibility Toolbar