Càncer i estrès

Conviure amb el càncer sol ser una experiència estressant per a les persones diagnosticades i les seves famílies. Un procés oncològic impacta en molts aspectes de la vida: rutines diàries, benestar físic i emocional, feina, relacions socials, entre d’altres.

L’estrès es manifesta en les persones de diferents maneres i els efectes es poden acumular lentament amb el temps. Això vol dir que pot ser difícil detectar els signes d’estrès i la pressió addicional que aquests causen. Conèixer les causes de l’estrès, identificar els signes i els factors personals desencadenants, ajuda a gestionar-lo millor.

Què és l’estrès?

L’estrès és la forma en que el cos respon a circumstàncies desafiants. En moments d’estrès, el cos allibera substàncies químiques per donar un impuls d’energia, augmentar la capacitat de recuperació o ajudar a controlar les emocions durant un moment difícil. Això pot ser útil a curt termini però, a llarg termini, aquestes substàncies químiques (adrenalina i cortisol) poden tenir altres efectes.

Efectes de l’estrès

  • Efectes emocionals: Si estàs estressat, pots experimentar les teves emocions molt més intensament del que és habitual. Pots sentir ganes de plorar freqüentment, irritabilitat, connectar amb sentiments que no pots suportar o, per contra, pots sentir-te desconnectat i insensible.
  • Efectes físics: L’estrès també pot desencadenar símptomes físics com, per exemple, mals de cap, intestí irritable i erupcions cutànies. És possible que no puguis menjar o dormir, sentir-te malament o tenir refredats freqüents.

Càncer i estrès

Conviure amb el càncer comporta afrontar moltes situacions que sumen estrès a la teva vida. Per exemple: visitar freqüentment l’hospital, sotmetre’t a tractaments esgotadors, patir canvis físics, fer front a preocupacions econòmiques i laborals, patir pressions en les relacions socials i sentir que no tens el control de la teva vida. Les teves estratègies habituals per afrontar situacions difícils poden semblar-te no adequades o suficients per als desafiaments del càncer.

Sumat a tot això, és possible que hagis de respondre a les preocupacions i pors d’altres persones. També pot ser que et facin comentaris com: “has de mantenir una actitud positiva”, o que intentin evitar-te o vulguin que comparteixis tots els detalls sobre el teu diagnòstic i tractament.

L’estrès també pot aparèixer un cop finalitzat el tractament. Durant el tractament, la major part del teu temps i energia es concentra en ell i en la teva salut. De vegades només es manifesta quan acaba i estàs tractant d’adaptar-te a la vida després del càncer. És un punt comú en el qual moltes persones poden buscar ajuda i pensar sobre com gestionar l’estrès.

Gestionar l’estrès

La gestió de l’estrès inclou detectar els teus pensaments, emocions i preocupacions, i també com enfrontes els problemes. També pot implicar fer canvis i recuperar el control d’altres àrees de la teva vida. Per exemple, mitjançant la realització d’exercici físic, una dieta equilibrada o la pràctica de tècniques de relaxació.

Obtenir més informació sobre les causes de l’estrès, identificar els signes, els factors personals desencadenants i desenvolupar el teu propi conjunt d’eines personals per l’estrès pot ajudar-te a controlar-ho, i et permet concentrar la teva energia en altres aspectes de la teva vida.

Ajuda durant i després del càncer

A Kālida oferim ajuda a totes aquelles persones que han estat diagnosticades de càncer, estan en tractament o l’han finalitzat, així com als seus familiars, amics i cuidadors. Les nostres professionals en suport oncològic són aquí per escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

També realitzem sessions, cursos i tallers periòdicament per ajudar-te a gestionar l’estrès:

Apropa’t a Kālida quan vulguis, estem aquí per acompanyar-te de forma gratuita.

RELACIONATS

Accessibility Toolbar