Càncer i feina

Després del diagnòstic de càncer has de prendre moltes decisions i una de les importants està relacionada amb la feina. Probablement estàs confós o et sentis pressionat, perquè hi ha diverses opcions a considerar que, a més, solen canviar amb el temps. Si després del dictamen mèdic has deixat l’activitat laboral, la qual cosa implica una reducció d’ingressos, pots acollir-te a alguna prestació econòmica.

És molt important, des del principi, plantejar la baixa mèdica (tècnicament denominada Incapacitat Laboral Temporal) per a conèixer les diverses opcions legals disponibles, informació que et capacita en la presa de decisions. L’especialista en suport social de Kālida t’ajuda a analitzar les opcions:

  • Treballar durant el tractament si físicament pots i el tipus de feina t’ho permet.
  • Sol·licitar la Incapacitat Laboral Temporal (ILT), és a dir demanar una baixa mèdica.
  • Tramitar una Incapacitat Laboral Permanent.
  • Jubilació anticipada: Consulta aquesta opció en l’oficina de la Seguretat Social més pròxima.
Qüestions a valorar per acollir-se o no a la baixa mèdica

Sempre és molt útil determinar què vols fer a partir d’ara i quines són les teves possibilitats reals. Pots preguntar-te:

  • Com em sento físicament per a continuar treballant?
  • Hi ha canvis que pugui fer en la feina per a seguir exercint la meva tasca?
  • De quin suport disposo en l’entorn laboral?
  • Com sobrevisc econòmicament si sol·licito la Incapacitat Laboral Temporal o redueixo l’horari?
  • Hi ha ajudes disponibles?

També pots explicar a l’equip d’atenció mèdica quina és la teva activitat laboral habitual, perquè valori com afecta en el teu tipus de càncer i tractaments. No dubtis a preguntar qualsevol qüestió que et preocupi.

Preguntes a l’equip d’atenció mèdica:
  • És convenient treballar mentre estic en tractament?
  • Deixa de funcionar la teràpia o l’afecta d’alguna manera si treballo?
  • Puc adaptar la feina al tractament o és millor demanar la baixa?
  • Com em sentiré després del procés oncològic?
  • Quins són els efectes secundaris? Empitjoren amb el temps?
  • Existeixen restriccions específiques en el treball físic, la concentració, la conducció o els viatges?
  • Afecta el meu sistema immunitari?
  • Haig d’evitar el contacte amb altres persones en l’entorn laboral o quan em desplaço al lloc de treball?
Decidir sobre la baixa laboral

Al principi és difícil predir el futur per a determinar quant temps hauràs d’estar de baixa.

La primera necessitat és  demanar-la només per un període reduït de temps amb l’objectiu que assumeixis l’impacte emocional del càncer, també la teva família. Després, a mesura que esbrinis més sobre la situació, serà més fàcil planificar a llarg termini. Probablement desitges parlar del tema amb l’empresa. És important que et mantinguis en contacte amb el teu cap i que involucris l’organització o institució des del principi, perquè t’ajudin a mesura que canviïn les teves necessitats.

Preocupacions monetàries

Una de les principals preocupacions quan consideres si cal reduir la jornada laboral o demanar la Incapacitat Laboral Temporal (ILT) és valorar la situació econòmica de la unitat familiar.

Recorda que hi ha ajudes econòmiques disponibles per a tu i la teva família a través de diferents organitzacions no governamentals (ONG). Si visites Kālida, la nostra treballadora social t’assessorarà gratuïtament sobre aquest tema, informant-te dels teus drets, ajudant-te a completar els formularis i assistint-te durant el procés de sol·licitud.

Drets laborals

El pacient oncològic té drets, perquè el simple fet de tenir càncer permet sol·licitar un grau de discapacitat i aprofitar els beneficis que implica a nivell social, des de la recerca d’una nova feina, a la reducció en l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) o en la quantitat a pagar per les targetes de transport.

Reincorporació a la feina

La senzilla idea de tornar a la feina després del tractament, aclapara. Has viscut molts canvis, físics i emocionals, potser et sents diferent i fins i tot les transformacions es poden haver produït en la teva funció laboral.

Si has mantingut el contacte amb el teu responsable directe, podràs parlar sobre la reincorporació i decidir què et pot ajudar en el procés de tornar a la feina. Probablement el retorn hagi de ser gradual per a solucionar el cansament posterior al tractament i els problemes de concentració.

En el curs “I ara què?” que pròximament oferirem a Kālida, desenvoluparàs les habilitats i les estratègies per a afrontar la vida després del càncer, inclosa la tornada a l’activitat laboral. El cap o el departament de recursos humans t’hauria d’autoritzar temps lliure com a part del procés de recuperació física i emocional que necessites.

Motivacions laborals

Quan el treball s’entén com alguna cosa més que una remuneració salarial, exercir l’activitat laboral genera satisfacció, una emoció que contribueix al benestar de qualsevol persona. Si a causa del càncer has d’interrompre la feina, generalment sents que:

  • Perds la identitat
  • Perds les relacions socials en l’entorn laboral
  • Perds independència, normalitat i determinació
  • Sents frustració i enuig
  • Tems allò que pensin els responsables, clients i col·legues
  • Inquietud per les càrregues de treball addicionals als companys o que els decebis.
  • Estàs fora de contacte
  • Perds confiança i autoestima

Si verbalitzes les teves inquietuds amb el teu responsable directe i companys, amb la teva família o amb un especialista en suport social de Kālida, descarregues les preocupacions i trobes la manera de mantenir el contacte amb l’entorn laboral.

Kālida està aquí amb tu 

Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació sobre el càncer i la feina durant i després del tractament, de manera gratuïta, som aquí per a acompanyar-te.

Apropa’t a Kālida , no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

També pots registrar-te a Kālida online per accedir als nostres serveis i activitats, descarregar recursos i consultar el blog.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.

Apropa’t a Kālida Sant Pau

Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a 

Connecta amb Kālida Online

ARTICLES RELACIONATS

VEUS KĀLIDA

Pilar, 66 anys. Cuidadora.

“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.

Accessibility Toolbar