Canvi de la imatge corporal

ADAPTAR-TE ALS CANVIS NO ÉS FÀCIL

El càncer i els seus tractaments sovint provoquen canvis físics temporals, de vegades són permanents, que no només afecten l’aparença sinó també l’estat d’ànim. La imatge que un té de si mateix va lligada a la confiança, l’autoestima i la percepció de com el veuen els altres.

En aquesta pàgina obtindràs més informació sobre l’impacte del procés oncològic en la teva imatge i les maneres de gestionar els canvis durant i després de la teràpia.

La imatge i el càncer

El càncer i els seus tractaments —cirurgia, quimioteràpia, radioteràpia—  modifiquen l’aparença externa, transformant la percepció de la imatge corporal. Els canvis més habituals són la pèrdua del cabell, oscil·lacions de pes, les cicatrius quirúrgiques o extirpacions de parts del cos, els estomes (colostomies / ileostomies), les erupcions cutànies i modificacions en els nivells de força i mobilitat.

La ment necessita temps per adaptar-se a la nova imatge corporal. És normal sentir-se inquiet, molest, plorós, enfadat i frustrat en prendre consciència del canvi patit. Durant un temps, si es perd la confiança en un mateix, les relacions socials i íntimes poden ser més complexes, perquè un no es troba a gust. És possible sentir tristesa per l’antic ‘jo’ i no saber com trobar la nova identitat després del càncer, però no li passa a tothom. Algunes persones descobreixen que s’adapten més fàcilment que d’altres.

Gestionar la teva imatge i el càncer

Hi ha coses que pots fer per controlar els sentiments. Tot seguit, alguns suggeriments:

  • Prepara’t per als canvis: esbrina quin impacte físic tenen els tractaments i pensa en maneres d’afrontar-lo.
  • Verifica que el que sents és normal: si t’adones que estàs inquiet o molest pels canvis que observes en el teu cos, analitza les teves inquietuds amb l’equip d’atenció mèdica.
  • Prepara fragments de conversa per a aquelles persones que et coneixen amb la nova aparença física … “He rebut tractament contra el càncer, puc semblar una mica diferent ara mateix, però estic bé”. Amb frases simples com aquesta els permets reconèixer els canvis i seguir endavant, o obrir més la discussió si tu i ells ho desitgeu.
  • És normal estar trist: els canvis físics i emocionals són una pèrdua, temporal o permanent, i potser tens ganes de plorar. Si la tristesa s’allarga i t’adones que estàs espantat, inquiet o deprimit, busca ajuda a través del metge de capçalera, assessor o els serveis hospitalaris.
  • Aprèn a acceptar el teu cos i la manera com funciona, inclosos els defectes. Fins i tot si canvia, segueixes sent “tu”.
  • Mirar cap enfora en lloc de cap endins: prova coses noves per fomentar la confiança. Deixar córrer el passat i viure el present ajuda a l’acceptació.
  • Parla obertament amb la parella, familiars i amics sobre les teves vulnerabilitats i fes-los saber la importància del seu suport i comentaris positius.
  • Recupera el control: a través d’una bona nutrició, l’exercici i la gestió de l’estrès pots reconstruir la confiança en el teu cos. Kālida fereix tallers i cursos per millorar el benestar físic i emocional, i pots accedir al suport individual i grupal.
Ara què?

Si estàs decaigut, amb ansietat o deprimit per la teva aparença, parla de les teves inquietuds amb el metge o infermera especialitzada. Poden tranquil·litzar-te sobre els canvis, si són temporals, i orientar-te cap a l’assessorament i el suport adequats.

Kālida està aquí amb tu 

Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació sobre l’impacte del càncer en la teva imatge després del tractament, som aquí per a acompanyar-te de forma gratuïta.

Apropa’t a Kālida ,no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.

També pots registrar-te a Kālida online per accedir als nostres serveis i activitats, descarregar recursos i consultar el blog.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.

Apropa’t a Kālida Sant Pau

Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a 

Connecta amb Kālida Online

ARTICLES RELACIONATS

VEUS KĀLIDA

Pilar, 66 anys. Cuidadora.

“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.

Accessibility Toolbar