• Per a la Carmen, 2018 és el seu sisè Nadal amb càncer, per al Carles és el segon. Per l’Andrea, el primer. Els tres han tingut la generositat d’explicar-nos com es preparen per viure’l.
  • “Sense estrès, aparcant les preocupacions, sense patir pensant que tot estigui bé i envoltat de la gent que vols…”, així recomana Kālida Sant Pau afrontar les festes a les persones amb càncer.

Barcelona, desembre de 2018.- Cap Nadal és igual a un altre, encara que al nostre voltant s’encenguin les mateixes llums i soni la mateixa música. En un pla general, tot sembla idèntic. En el pla curt, apreciem els matisos: els canvis, les absències, les incorporacions, la fortalesa, l’angoixa, l’alegria …

Durant la nostra vida viurem molts nadals i pot ser que el càncer ens acompanyi en algun d’ells. Així els passa a l’Andrea, la Carmen i el Carles, que reben el suport de Kālida Sant Pau, centre que ofereix suport pràctic, emocional i psicosocial a persones amb càncer que, igual que les 228.482 persones diagnosticades l’any passat, es preparen per viure un Nadal diferent.

 Aquest és el meu primer Nadal compartint pis amb el càncer i espero que l’últim perquè que els Reis Mags em porten una pelvis nova. He intentat que sigui amb brilli brilli però m’han assegurat que lluirà per si sola. També els he demanat un parell de gorres, ja que en ser tan ‘pelona’ es passa molt de fred. I sense ser massa avariciosa, -té d’haver-hi per tothom-, els he demanat una mica de felicitat i diversió, que la vida són dos dies i cal gaudir-los amb un somriure, sense preocupar-nos per coses que no valen la pena”, ens diu l’Andrea, diagnosticada de un càncer de teixits tous d’Ewing i que acaba de complir 20 anys.

Mimar-se un mateix, el primer regal nadalenc

Gestionar l’estrès emocional que produeixen aquestes dates no és fàcil: “En termes generals, establir expectatives assolibles (compartir tasques, ser realista amb les limitacions) és molt important”, ens explica Sara Garcia, psicooncòloga coordinadora del Centre Kālida Sant Pau.

“Als nostres tallers -continua- posem l’accent en l’alliberador que resulta expressar al teu entorn necessitats i emocions“. D’altra banda, els tractaments oncològics no cessen en Nadal Estar trist o cansat és habitual i no cal qüestionar-se per a això ni sentir-se culpable. És el moment de voler-se i de pensar en un mateix”, puntualitza.

L’Andrea està d’exàmens finals, però ni haver de fer colzes ni el càncer li aigualiran aquests dies: “no em tallaré ni un pèl, encara que no em quedi ni un. Li vaig a donar un bon festí a la meva pelvis, per poder acomiadar-me d’ella com cal. També vaig a ballar. Vaig a ballar molt, amb tothom. I no pararé de gaudir de cada instant, per poder recordar-ho i, sobretot, viure-ho “, confessa.

La generositat de l’entorn 

 El càncer altera no només a qui ho viu sinó també al seu entorn. Cuidadors, familiars i amics s’enfronten a situacions noves que poden generar dubtes sobre com actuar davant les celebracions. “Actuar amb naturalitat és determinant”, aconsella la Sara.

Per la Carmen aquest és el seu sisè Nadal amb càncer de colon. Fa 14 anys, el va viure amb càncer de mama. El seu entorn no li demana un Nadal “com els d’abans” i això li resta preocupació i la tranquil·litza. El passarà feliç amb els seus fills i néts: “Vull que tothom estigui bé, especialment els més petits”, reconeix.

“En el meu cas -comenta el Carles- el meu entorn és prou conscient per a tractar-me amb una maduresa adequada”. Viurà la festa amb la seva dona, la seva filla “… i la família que vulgui apuntar-se. M’agradaria compartir entre nosaltres un gran dinar a casa”, ens diu. Aquesta serà el seu segon Nadal amb càncer.

Andrea manifesta no sentir-se preocupada pel seu entorn: “Jo sóc la primera que normalitza la situació –reconeix-. Considero que és important per passar un bon tractament perquè l’actitud mou muntanyes. I continua: “És obvi que hi ha hagut un canvi en la teva vida i que coses d’un futur próxim es poden veure alterades pel càncer, però el teu entorn més íntim estarà bé si et veu bé a tu. No puc controlar com els meus decideixen viure la meva malaltia, però sí intervenir en la forma en què la comparteixo amb ells“, afirma.

Celebrar el futur

Les festes poden ser la millor excusa per celebrar un canvi, una fita o qualsevol bona notícia, com la que ha rebut Carmen recentment: “L’últim Nadal va ser trist a causa de la malaltia –recorda-, però aquest any espero ser més feliç pel fet que les últimes proves han sortit bé, el que augmenta l’esperança de curació”.

Carles, per la seva banda, també celebra el futur: “Des del moment en què et diagnostiquen la malaltia, canvies mentalment la manera de viure les coses. Selecciones millor el que importa i per això valores més els moments en família “, indica.

L’energia de l’Andrea és desbordant, contagiosa: “Si divideixo la meva vida en un cercle, aquest últim any s’emporta la porció de

 formatge més gran. Un any és molt poc temps perquè passin tantes coses juntes i s’han concentrat totes en 2018. No vull etiquetar-lo com un mal any, perquè no ha estat així. Si em centro en les festes de Nadal, tinc la intuïció que les d’aquest any estaran però que molt bé. Per què?, perquè aquest any he après a valorar els moments que de veritat tenen importància. Mentre que els anteriors només passava el temps gaudint amb ells, el que fa qualsevol persona normal. Però jo ja no sóc normal, experiències com la meva et fan superheroi de tu mateix i aquest Nadal vaig a gaudir-ne, i no amb ells. Vaig a impregnar-me de tota la meva família i dels meus amics, fins a sadollar-me“.

Bon Nadal!

Més informació: www.fundaciokalida.org/es

Sobre:

Fundació Kālida, constituïda el 2016 a Barcelona amb l’impuls de la Fundació Privada Nous Cims i la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Kālida promou un model d’assistència psicosocial per a pacients amb càncer en el qual el principal és la persona. El seu objectiu és crear centres, situats a pocs metres dels Serveis d’Oncologia d’hospitals públics de referència en tractaments del càncer, amb espais per acollir i acompanyar les persones que ho necessitin i als seus familiars, amics o cuidadors. Kālida s’inspira en el model d’atenció psicosocial de l’ONG escocesa Maggie’s, de la xarxa internacional de la qual forma part. El primer centre a inaugurar-se serà Kālida Sant Pau, que obrirà les portes durant el primer trimestre de 2019 al recinte de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona.

Contacte amb premsa
María Pía Rodríguez del Pozo
Responsable de Captació de Fons i Comunicació
Tel.935 565 731
hola@www.fundaciokalida.org

apoyo psicosocial, cáncer, Hospital de Sant Pau, información cáncer, Kalida, Kalida Sant Pau, Nadal i càncer, Navidad y cáncer, ocnologia, suport psicosocial, Testimoniales, Testimoniatges, voluntariado

Artículos relacionados

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Accessibility Toolbar