Guanyadors de la II edició dels Jocs Florals “Segones Oportunitats”

Més enllà del suport professional que oferim cada dia, a Kālida fomentem la participació en activitats comunitàries on les persones puguin canalitzar la seva creativitat i l’expressió dels seus pensaments i emocions. En aquest artícle vam resumir els beneficis de l’escriptura creativa en persones en procés oncològic.

Enguany, amb motiu de la festivitat de Sant Jordi, vam celebrar la II edició dels Jocs Florals de Kalida Sant Pau.

El jurat va ser presidit per la reconeguda escriptora Teresa Roig, escriptoria i presidenta d’aquest certamen, amb vot de qualitat. L’integraren  també tres vocals que van ser dues persones voluntàries i una de l’equip assistencial de Kālida Sant Pau.

L’Álvaro i el Jordi van ser-ne els guanyadors dels segons Jocs Florals de Kālida Sant Pau.

L’Álvaro en la categoria de poesia i el Jordi en la categoria de prosa. Els vam entrevistar per conèixer més en profunditat la seva relació amb l’escriptura:

Quin significat tenen per tu les segones oportunitats?

Jordi Coma: Les segones oportunitats es poder continuar o redreçar la vida després d’haver superat un sotrac o una situació adversa ja sigui per motius de salut o d’altres. En el cas de la salut, que sens dubte és el més important a la vida, pot suposar no només continuar la vida normal, sinó que també pot comportar un canvi en l’enfoc de viure quant a establir quines son les prioritats vitals i destriar aquelles coses que potser abans de la malaltia semblaven importants,  i que en realitat son foteses o coses menors.

Álvaro Chalar: Per mi les segones oportunitats estan carregades principalment d’agraïment, esperança i por, i és en nosaltres saber amalgamar-les a favor nostre per aprofitar aquesta nova oportunitat al màxim.

Per què vas decidir presentar-te als Jocs Florals de Kalida? Quina relació tens amb Kalida?

J.C: La meva relació amb Kalida és arran de mon germà Albert que n’és pacient i alhora voluntari. Ell em va comentar que organitzàveu aquest certamen.

A.C: Em va semblar una bona oportunitat per deixar “aflorar” el que aixeco dins des de fa més de dos anys al voltant del càncer de la meva mare.

Vaig topar amb Kalida buscant informació i recursos d’acompanyament per a persones amb càncer i familiars. Al novembre de 2022 em vaig inscriure al Grup SE Cuidadors per compartir experiències i dubtes amb altres persones passant situacions semblants (en molts casos pitors) a mi. En els darrers mesos he tingut visites regulars amb Psicooncologia per parlar sobre el meu rol com a cuidador i com aquest afecta en el meu dia a dia. Estic molt agraït amb tota la família Kalida.

Com t’ajuda l’escriptura en el teu dia a dia?

J.C:De vegades em serveix per a exterioritzar sentiments, inquietuds, records o simplement evadir-me de la realitat  del dia a dia. Crec que la manera d’escriure va molt lligada amb la personalitat de l’autor de l’escrit. Tothom tenim una veu pròpia a l’hora d’escriure.

A.C: Actualment escric menys del que m’agradaria però, sens dubte, l’escriptura em permet plasmar els meus pensaments amb més claredat i així expressar de la millor manera què vull dir.

Quina és la teva experiència amb l’escriptura?

J.C: Escric des de fa poc temps i de manera informal. De tant en tant , escric microrrelats a l’estat del watsapp per a compartir amb  les persones del meu entorn, i col·laboro de manera voluntària amb un relat a la Revista Ancosa que publica tres números a l’any el Centre d’Estudis Llacunencs, que és una entitat de La Llacuna, un poble situat a la comarca de l’Anoia.

A.C: Vaig començar a escriure a l’adolescència quan vaig anar a estudiar a l’estranger i les cartes encara eren el mitjà de comunicació per excel·lència. La comunicació no era tan fluida com ara, però acostumava a ser més extensa i profunda. D’aquí endavant moments importants a la meva vida m’han despertat la inquietud per escriure, gairebé sempre per a mi. Aquesta és la primera vegada que em presento a un concurs de poesia i espero que no sigui el darrer.

Podeu llegir aquí els escrits guanyadors.

RELACIONATS

Accessibility Toolbar