COMENÇA UNA NOVA ETAPA
Quan acaba el tractament contra el càncer, els sentiments acostumen a ser contradictoris: alleujament per superar la teràpia però també ansietat pel futur i per perdre el contacte freqüent amb l’equip d’atenció mèdica.
Necessites temps per recuperar-te dels efectes emocionals del procés oncològic i per tornar a la normalitat de la vida quotidiana, malgrat que familiars i amics creguin que les coses seran ràpidament com abans. Moltes persones parlen de trobar la “nova normalitat” en aquest període de transició.
En aquesta pàgina oferim informació sobre l’adaptació a la vida quotidiana després del tractament i les maneres de gestionar les emocions. (Per descobrir qüestions pràctiques, llegeix la nostra secció “després del tractament del càncer”).
Un cop acabat el tractament contra el càncer
Des que et van diagnosticar la malaltia, probablement has estat pensant en aquest moment, quan acaba el tractament. És probable que hagi durat setmanes o mesos, que hagis rebut tractaments intensius (cirurgia, quimioteràpia i radioteràpia) i que continuïs prenent medicació diària alguns anys després, per prevenir la reaparició del càncer.
Durant el procés oncològic probablement vas deixar la teva vida en suspens, centrant-te en els aspectes pràctics de les visites a l’hospital, les proves i les exploracions. Ara que ha acabat, és possible que sentis alleujament durant un temps perquè ha finalitzat i pots reprendre la teva vida anterior. Tanmateix, poques persones són conscients de la transformació emocional i física que experimenten després del tractament contra el càncer.
No és estrany trobar a faltar el contacte habitual amb l’equip d’atenció mèdica per la sensació de tranquil·litat que dona. És possible que et preocupi la reaparició del càncer o com t’ho faràs per tornar a la feina o a la universitat. Les relacions sovint s’estrenyen durant el càncer, però de vegades l’estrès passa factura i potser sents que no ets la mateixa persona que abans.
Els teus sentiments després del tractament contra el càncer
El final del tractament desencadena una varietat d’emocions. D’un costat t’alleuja, però de l’altre tems un futur incert, la possibilitat que el càncer torni i si sabràs afrontar-ho de nou. De cop i volta ja no et sents tan segur.
De vegades, els sentiments que has mantingut sota control durant el procés oncològic surten a la superfície. Aquesta experiència transformadora t’ha canviat la vida i és ara quan et colpeja la realitat del diagnòstic i el tractament.
És possible que els teus nivells de confiança es redueixin, perquè has passat per moltes coses i també hagis d’assimilar canvis físics: cicatrius, problemes de fertilitat i efectes secundaris de la radioteràpia. L’autoestima triga un temps a recuperar-se i la sexualitat també se’n ressent.
Potser ploraràs per la teva identitat i vida abans del càncer. Per a moltes persones continua com abans, encara que hagi canviat a escala emocional. Sovint descobreixen que la viuen de manera diferent i aquest canvi de perspectiva causa una mica d’ansietat.
Suportar els sentiments després de el càncer
- Parla amb els altres sobre com et sents. La família i els amics han de saber que és una qüestió de temps que et recuperis a escala emocional i física del tractament contra el càncer. Explica’ls que fins i tot si se’t veu bé externament, encara tens moltes coses a fer. Pot ser útil parlar amb un assessor, l’equip de l’hospital o un dels especialistes de suport oncològic de Kālida sobre les emocions que experimentes.
- Cerca maneres de recuperar el control. Des de fa mesos tot gira al voltant del càncer i ara es tracta de retrobar-se un mateix. El nou “jo” pot pensar en les formes de prevenir la reaparició del càncer. El benestar físic i emocional és important: Observa la dieta, l’exercici, la gestió de l’estrès, l’equilibri entre la vida, la feina i la família i dedica’t temps per a tu. Sempre ajuda.
- A Kālida t’ajudem a trobar la manera de suportar la situació i seguir endavant. Conèixer a altres persones que comprenen com et sents alleuja la càrrega emocional.
- És natural témer la reaparició del càncer. Esbrina amb l’equip de l’hospital a què has d’estar atent i a qui contactar si estàs preocupat. Al principi, cada nou dolor o malestar activa l’alarma. Aquest sentiment intens es calma amb el temps, però passen mesos fins que la preocupació minva.
- Pregunta a Kālida pel curs “I ara què?”. És per a qualsevol persona que hagi acabat el tractament contra el càncer i per als familiars i amics; dura sis setmanes i ofereix habilitats i tècniques per aquest període de transició i més enllà.
- Troba maneres de relaxar-te i cuidar-te. Potser tens baixa la confiança, però sortir a airejar-se, ajuda. Recuperar antics entreteniments o explorar noves activitats facilita el camí a seguir.
- Marca’t objectius realistes i intenta assolir-los. Caminar 15 minuts cada dia, quedar per prendre un cafè amb un amic… qualsevol cosa que et faci sentir satisfet després d’aconseguir-ho.
- Escriu un Expressar els sentiments en un paper aclareix la ment i permet processar els esdeveniments experimentats.
Quan buscar més ajuda
De vegades va força bé rebre una mica més d’ajuda. Tot i que no és estrany que tinguis ansietat o mal humor, si els sentiments són massa intensos, parla amb el metge de capçalera o visita Kālida; no necessites derivació ni cita prèvia.
Kālida està aquí amb tu
Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació per afrontar els teus sentiments després del tractament contra el càncer, som aquí per a acompanyar-te de forma gratuïta.
Apropa’t a Kālida ,no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.
També pots registrar-te a Kālida online per accedir als nostres serveis i activitats, descarregar recursos i consultar el blog.
CONTACTA AMB NOSALTRES
Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.
Apropa’t a Kālida Sant Pau
Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a hola@fundaciokalida.org
Connecta amb Kālida Online
ARTICLES RELACIONATS
VEUS KĀLIDA
Pilar, 66 anys. Cuidadora.
“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.