Si tens menys de 25 anys i cuides a una persona estimada amb càncer, no estàs sol. Molts joves a Espanya atenen un malalt de la família.
En aquesta pàgina obtindràs més informació per exercir aquest rol i afrontar les emocions i els problemes pràctics que planteja, sense oblidar com Kālida fa costat al cuidador jove d’un pacient oncològic.
Explicació per a cuidadors joves
Tal vegada ja fa un temps que estàs exercint la funció encara que no en siguis conscient, perquè si la persona que estimes no es troba bé, l’ajudes a netejar, cuinar, vestir-se o prendre la medicació, per exemple.
Ser servicial i afectuós és una experiència gratificant i probablement fas aquestes tasques amb molta voluntat. Tanmateix, a vegades és esgotador i preocupant, afecta el teu estat d’ànim, rendiment acadèmic o laboral.
Una part fonamental de les cures, encara que potser no te n’has adonat, és el temps i el suport emocional que dediques a la persona malalta. Ets aquí per als bons i els mals moments, traient forces d’on calgui, quan no tens ni ànim. A vegades costa mantenir una vida social, trobar-se amb els amics i potser sents que ets “adult” tota l’estona.
Els cuidadors joves i el càncer
Si un membre de la família té càncer, de sobte t’adones que cada vegada fas més coses per ajudar a casa. Probablement et fa feliç, però també és possible que estiguis enfadat i molest perquè la vida a casa és molt diferent, que et sentis culpable o et preocupin coses amb les quals abans et senties bé.
El càncer comporta molts canvis que només són temporals per a moltes persones. En qualsevol cas, el tractament esgota el pacient que ja no està com abans. Alguns estan tranquils, uns altres de mal humor o amb ganes de plorar i molts intenten aparentar valentia davant l’adversitat, ser fortes davant la família.
Probablement et qüestiones què és el càncer i com afecta la persona que estimes. Tant de bo participis en les xerrades sobre la malaltia amb la família perquè puguis involucrar-te en el procés oncològic. I si tems que també puguis contreure la malaltia, tens símptomes similars o estàs preocupat, parla de les teves inquietuds amb la família, el metge de capçalera o a l’escola/universitat. Ells poden respondre a les teves preguntes o ajudar-te a aconseguir més informació.
Visita Kālida per a obtenir informació i suport i pregunta sobre el nostre suport per als joves.
Ajuda i suport per a cuidadors joves
El més important és saber que no estàs sol, que hi ha ajuda i suport disponible per als joves que assumeixen el rol de cuidador.
Suport professional
És possible que tractis amb diferents professionals sanitaris i d’assistència social mentre el teu familiar està malalt, tinguis dubtes, però t’avergonyeixi preguntar. És pràctic anotar les preocupacions amb anticipació i explicar l’equip d’atenció mèdica que ets el cuidador, perquè responguin a les teves inquietuds amb sensibilitat i comprovi que també reps suport.
Suport pràctic: avaluació del cuidador
Si cuides una persona amb càncer juntament amb altres membres de la família, potser necessiteu ajuda. Estan succeint moltes coses, les rutines canvien i hi ha problemes pràctics per resoldre.
Per llei, teniu dret a l’avaluació del cuidador a través d’un treballador social. Encara que soni aterridor, es duu a terme per a ajudar-vos, perquè l’objectiu és mantenir l’entorn familiar adequadament atès.
Joves cuidadors i finances
Si administres les finances familiars i consideres que hauries d’abandonar temporalment la universitat per aportar ingressos a casa, perquè et preocupen els diners i el seu impacte en l’entorn pròxim, no reprimeixis les teves inquietuds. En plantejar aquestes qüestions a altres membres de la família o amics de confiança, segurament t’orientin sobre les ajudes disponibles. A Kālida els nostres assessors en serveis i prestacions socials també escolten, orienten i resolen les teves inquietuds.
Joves cuidadors i suport emocional
Si cuides a una persona estimada amb càncer, afloren sentiments difícils de controlar: et preocupes per ella quan no ets a casa o quan és a l’hospital; estàs més callat i reservat, enfadat o plorós, atabalat i de mal humor. A vegades també costa adormir-se, però encara costa més expressar les emocions perquè vols protegir la família d’altres inquietuds.
Si ho verbalitzes a casa, alliberes la pressió i pots comprendre que els teus sentiments són normals, però si no vols preocupar la família, cerca un amic, un col·lega o a algú amb experiència professional sobre el càncer, els cuidadors i els sentiments.
A Kālida oferim suport emocional de moltes maneres, perquè comptem amb suport integral per a les famílies. Si tens més de setze anys, passa pel centre per conversar, t’ajudarem a resoldre les teves preguntes i t’informarem dels llocs on hi ha disponible el suport emocional que necessites. Si ets menor de setze anys, també pots parlar amb nosaltres, però ha d’acompanyar-te un pare/mare o tutor.
On buscar més ajuda
Alguns ajuntaments o Comunitats Autònomes tenen plans i serveis específics, per exemple Barcelona Cuida, un espai d’informació i orientació per a persones cuidadores. També és possible que algunes organitzacions socials puguin donar-te suport en la teva zona de residència.
Kālida està aquí amb tu
Si desitges obtenir més ajuda, suport i informació sobre el rol de cuidador jove durant i després del tractament, de manera gratuïta, som aquí per a acompanyar-te.
Apropa’t a Kālida , no cal cita prèvia, visita’ns quan vulguis. El nostre equip de suport oncològic — infermeres especialitzades en càncer, assessors socials i psicooncòlogues— és aquí per a escoltar les teves inquietuds i oferir-te l’ajuda que necessitis.
També pots registrar-te a Kālida online per accedir als nostres serveis i activitats, descarregar recursos i consultar el blog.
CONTACTA AMB NOSALTRES
Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.
Apropa’t a Kālida Sant Pau
Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a hola@fundaciokalida.org
Connecta amb Kālida Online
ARTICLES RELACIONATS
VEUS KĀLIDA
Pilar, 66 anys. Cuidadora.
“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.