Cansament, son i memòria

EFECTES TEMPORALS QUE ES PODEN MITIGAR

El càncer i el seu tractament poden provocar canvis en els nivells d’energia, en la capacitat retentiva o de concentració així com dificultats per descansar correctament. En la majoria de les ocasions son efectes temporals que es poden mitigar.

En aquesta secció, trobaràs informació sobre els efectes en la memòria i la concentració , la fatiga i el cansament i els problemes en el son derivats del procés oncològic.

Els continguts d’aquesta secció estan pensats per a transmetre’t de forma senzilla i comprensible els efectes en el cansament, el son i la memòria que s’associen amb el càncer i el seu tractament. De tota manera, recorda que la informació més precisa i acurada sempre la tindrà l’equip de professionals sanitaris que t’atén a tu o a la persona del teu entorn que estigui afectada per la malaltia.

Els problemes de memòria i concentració són comuns després del procés oncològic. Denominats “quimio cervell” o “boira de quimioteràpia” no es limiten a persones que reben aquest tractament sinó a qualsevol específic contra el càncer. Els símptomes també es poden experimentar després de la diagnosi, que genera estrès.

En aquesta pàgina obtindràs més informació sobre la pèrdua de memòria i concentració abans, durant i després del tractament contra el càncer.

Què és el quimio cervel (chemo brain)?

Algunes persones noten que són més oblidadisses o tenen problemes per concentrar-se o prendre decisions després del procés oncològic. Els símptomes inclouen:

  • Dificultat per fer múltiples tasques o concentrar-se en una única tasca
  • Mala memòria a curt termini
  • Període d’atenció curt
  • Sensació de cansament
  • Sentir-se confós
  • Dificultat per trobar la paraula correcta al parlar o escriure
  • Dificultat per completar les tasques diàries
  • Tenir dificultats per aprendre noves habilitats
  • Sentir-se més desorganitzat del que és habitual

Encara que s’anomeni ‘quimio cervell’, la disfunció o deteriorament cognitiu està associat a diferents teràpies. Investigacions recents demostren que és més una conseqüència de l’estrès al rebre la diagnosi del càncer que del tractament en si.

A més de l’estrès, els nivells hormonals fluctuants i alguns medicaments poden afectar directament el teu pensament, el notes més lent. També ho provoca la deshidratació, la manca de son, la mala nutrició, la depressió o la fatiga. Per a la majoria, la confusió mental desapareix poc després del tractament, però per a algunes persones continua durant mesos i, en alguns casos, pot ser permanent.

 

Com puc gestionar la confusió / pèrdua de memòria?

No existeix un tractament específic per la disfunció mental, els símptomes de la qual poden agreujar-se per l’anèmia, els canvis hormonals, l’insomni, la depressió i l’estrès,  però poden tractar-se:

  • Parla amb l’equip mèdic sobre qualsevol dificultat amb la memòria i la concentració. Algunes proves poden identificar altres afeccions que es tracten directament. Apunta els efectes en la teva vida diària per recordar i explicar els símptomes al metge / infermera especialista, quan tinguis la cita.
  • L’exercici redueix l’estrès, la fatiga i la depressió. Investigacions recents demostren que millora la memòria en dones tractades per càncer de mama.
  • Hidratació: beu molta aigua, excepte si el metge et restringeix els líquids, perquè s’ha demostrat que fins i tot la deshidratació lleu afecta la memòria i la concentració.
  • Esbrina l’origen: intenta identificar quan et sents “confús”. Per exemple, quan estàs cansat, afamat, amoïnat o si hi ha soroll o activitat al teu voltant. Evita aquests moments si necessites concentrar-te en alguna cosa.
  • Exercita la memòria: fes notes i llistes, fes servir alarmes telefòniques com recordatoris y deixa les coses importants, com les claus, sempre al mateix lloc. Pots demanar-li als amics/ familiars que facin un seguiment de les converses amb correus electrònics / missatges de text per a recordar-te les coses que has dit que faràs.
  • Activa la ment: fes mots encreuats / sudokus o exercicis d’entrenament cerebral per a augmentar les connexions neuronals.
  • Dormir suficientment t’ajuda a sentir-te més fort emocional i físicament.
  • Nutrició: menjar de manera saludable manté estables els nivells de sucre en la sang, millora l’estat d’ànim, redueix el cansament i, en conjunt, activa la memòria i la concentració. Informa el metge si vols prendre vitamines o suplements, ja que alguns poden interferir amb el tractament.
  • Redueix l’estrès el que puguis i fes coses que t’agradin. La meditació i l’atenció plena (mindfulness, en anglès) també són útils.
  • S’ha demostrat que les teràpies complementàries com la medicina d’herba i l’acupuntura redueixen l’estrès i estimulen la memòria i la concentració.
  • Sigues honest: amagar els problemes pot augmentar l’estrès i empitjorar la pèrdua de memòria i la capacitat de concentració. Explica a amics i familiars que et costa pensar i recordar coses com de costum, que és probable que sigui temporal, però que apreciaries la seva ajuda mentrestant.
  • Mantingues les coses controlades: ves al teu ritme, tracta de no fer múltiples tasques, concentra’t en una i simplifica les coses que puguis.
  • Sigues amable amb tu mateix: tracta de no pensar massa en la “boira”. Recorda que és probable que sigui temporal i que ho estàs fent el millor que pots.

La fatiga afecta el 70-80% de les persones durant o després del tractament contra el càncer.

A més de sentir-se cansades, sense energia i de mal humor, els símptomes inclouen la manca de concentració i memòria, dificultat per dormir o per respirar després d’una activitat lleugera i tenir dolors musculars. També afecta emocionalment: sentir-se deprimit, angoixat o sense ganes de fer res.

Hi ha moltes causes diferents de fatiga, per la qual cosa és important parlar amb l’equip d’atenció mèdica per identificar la correcta i obtenir el tractament adequat. També hi ha estratègies per a alleujar-ne els efectes i augmentar l’energia durant i després del tractament.

Què és la fatiga?

La fatiga relacionada amb el càncer (FRC), una sensació continuada de cansament que interfereix amb les activitats diàries, està relacionada amb el càncer en si, el tractament i també amb la nutrició, l’angoixa emocional i la disminució de l’activitat física.

Quan passa?

La FRC pot empitjorar durant o després del tractament. En la majoria dels casos les persones se senten menys cansades quan acaba o poc després, tot i que els trasplantaments de medul·la òssia o de cèl·lules mare, algunes bioteràpies i certs plans de radioteràpia causen fatiga a més llarg termini.

Quins són els símptomes?

Els símptomes són imprecisos i varien per a cada persona, però inclouen la manca total d’energia i d’interès per allò que generalment gaudeixes, dificultats amb la concentració i la memòria i també per dormir, dolors musculars, manca d’alè després de fer petites tasques i sentir-te de mal humor.

Minimitzar els efectes

Si no s’evita completament la fatiga durant o després del tractament, hi ha maneres de reduir-ne els efectes.

  • Informa l’equip de l’hospital perquè puguin identificar la causa.
  • Alguns medicaments i les seves combinacions contribueixen a la fatiga. Assegura’t que el metge sap quins fàrmacs prens, incloent-hi suplements, remeis a base d’herbes i preparacions de venda lliure o medicaments receptats per a altres afeccions, a més del càncer.
  • Equilibra l’exercici i el descans: investigacions recents que demostren que l’exercici incfementa els nivells d’energia. És important combinar-lo amb períodes regulars de descans (no necessàriament dormir) a intervals durant el dia.
  • Menja bé: Evita certs aliments, porta una dieta equilibrada i beu suficient aigua per reduir els efectes de la fatiga.
  • Demana ajuda amb les tasques pràctiques, així et concentres en l’important.
  • Relaxació: aprèn a desconnectar, controlar els pensaments problemàtics i reduir l’estrès per a millorar la teva força física i emocional
  • Dormir renova mental i físicament, però l’insomni és habitual en les persones cansades. El desenvolupament d’estratègies per millorar el teu patró de son augmenta la teva energia.
  • Estableix objectius realistes: pensa en el que pots controlar en un dia i pren-te el temps per assolir-los i evitar esforços innecessaris.

El càncer altera el son de moltes persones. La pèrdua ocasional és tolerable, però l’insomni continu és esgotador i provoca ansietat i depressió.

Les causes són variables: el càncer, els efectes secundaris dels tractaments, el dolor i l’ansietat el poden pertorbar, però hi ha una sèrie d’estratègies, bones pràctiques i hàbits que proporcionen  l’entorn adequat per dormir, a les quals els professionals de sa salut denominen “higiene de la son”.

En aquesta pàgina obtindràs més informació sobre l’insomni i com es pot evitar durant i després del procés oncològic.

Insomni

El son és un dels elements essencials de la vida, proporciona descans, recuperació i ajuda a mantenir el benestar físic i emocional.

L’adult dorm de mitjana de 6 a 8 hores. Pot fer-ho més o menys, però la manca de son afecta la qualitat de vida i provoca fatiga, ansietat, depressió i falta de concentració.

L’insomni és quan costa adormir-se i estàs desvetllat durant la nit. Algunes persones es desperten d’hora i no s’adormen més. Pot ser un patró continu i, de vegades, ja era un problema anys abans que comencés el càncer.

Les causes poden ser una combinació de símptomes: el càncer en si mateix, els efectes secundaris dels tractaments (acaloraments, dolor, nàusees i necessitat d’anar al lavabo amb freqüència) i d’hiperactivitat psicològica, és a dir quan la ment treballa hores extres. Fins i tot algunes teràpies amb esteroides, per exemple, desvetllen.

Els estudis demostren que la meitat de les persones amb càncer tenen trastorns i patrons deficients de son. Sovint no es verbalitza perquè es considera normal no dormir tan bé. Si descobreixes que passes més de tres nits en vetlla o tens episodis interromputs de son que empitjoren, parla-ho amb el metge.

Gestió de l’insomni

Si els símptomes físics (nàusees, dolor…) són un problema, informa l’equip mèdic, que et pot receptar medicaments per dormir a curt termini.

Si mantens una bona “higiene del son”, descanses adequadament. En el nostre blog ‘L’insomni i l’hora de dormir’, l’especialista en suport oncològic dona consells útils sobre el tema, entre ells, els següents:

  • Banya’t amb aigua tèbia per relaxar-te una hora abans de ficar-te al llit.
  • Evita la cafeïna i l’alcohol abans d’anar a dormir.
  • Menjar un entrepà abans de ficar-se al llit amb una mica de proteïna i un carbohidrat més complex ajuda a agafar el son. Pastissos de civada amb mantega de nous o una torrada amb humus, per exemple. En el blog ‘Aliments per al pensament’ donem més informació sobre la nutrició i la son.
  • Intenta establir una rutina nocturna regular. Preferiblement ves al llit quan tinguis son i, si després de 20 minuts encara no t’has adormit, lleva’t i intenta-ho més tard.
  • Dorm en una habitació fosca i no facis servir tauletes, ordinadors i telèfons intel·ligents llevat que sigui necessari.
  • Escriu en un bloc de notes els pensaments problemàtics i les llistes de coses per fer per alliberar una mica la ment.
  • Aprofita la llum del dia i, si és possible, passa temps a l’aire lliure i fes exercici, perquè ajudes el cos a adoptar un ritme corporal natural.
  • Si compres remeis de venda lliure per adormir-te, consulta el metge de capçalera o farmacèutic si podrien interferir amb els medicaments que prens. Fer-los servir de tant en tant, en lloc de contínuament, sol ser més efectiu.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Som aquí per acompanyar-te, tant si t’han diagnosticat un càncer, si estàs esperant resultats, has patit una recaiguda, estàs en tractament o ets familiar d’una persona amb càncer.

Apropa’t a Kālida Sant Pau

Truca’ns al 930 502 323
Envia’ns un email a 

Connecta amb Kālida Online

ARTICLES RELACIONATS

Viatjar quan tens càncer
Viatjar pot ser una preocupació quan una persona té càncer…
Conviure amb el càncer

VEUS KĀLIDA

Pilar, 66 anys. Cuidadora.

“Compartir preocupacions amb persones que estàven passant per la mateixa situació va ser molt gratificant”.

Accessibility Toolbar